Co je shrub a jak pomocí něj podpořit imunitu?

Co je shrub a jak pomocí něj podpořit imunitu?

30.09.2020 Jana Čiháková

Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. 

Z RAKYTNÍKU

Rakytník obsahuje vitamíny B, vitamín C, vitamín D, vitamín E a vitamín K. Pomáhá s očními neduhy a kožními nemocemi. Urychluje rekonvalescenci a snižuje bolest. Příznivě působí na revmatismus, dnu a na nemoc štítné žlázy. Regeneruje tkáně, sliznici trávicího a pohlavního ústrojí. Léčí popáleniny, křečové žíly, žaludeční a střevní potíže. Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu a přispívá ke správné činnosti zažívacího traktu, dobrému fyzickému stavu a posiluje činnost srdce.

Rakytníkový shrub (octový sirup)

Ingredience:

1 hrnek (240 g) rakytníku (může být i mražený)

½ hrnku (120 g) třtinového cukru

¼ hrnku (60 g) nepasterovaného jablečného octa v bio kvalitě

Do zavařovací sklenice vložte rakytník, zasypte ho cukrem a dejte na 48 hodin do chladničky.

Postup

Poté přilijte ocet a nechte dalších 24 hodin v chladničce. Celý obsah přelijte do mixeru a po promíchání do hladka přepasírujte přes jemné kuchyňské sítko do čisté lahve. Čím déle necháte „zrát“ sirup v lahvi, tím jemnější a sladší bude. První týden bude mít lehce štiplavou chuť po octu, která se však postupně začne vytrácet. 

Svěží rakytníková limonáda

Ingredience:

2 polévkové lžíce (3cl) domácího rakytníkového shrubu dolijte sodou (cca 12cl)

Postup:

Promíchejte dlouhou lžičkou a ozdobte plátkem pomeranče a snítkou meduňky.

Rakytník obsahuje vitamíny B, vitamín C, vitamín D, vitamín E a vitamín K. Pomáhá s očními neduhy a kožními nemocemi. Urychluje rekonvalescenci a snižuje bolest. Příznivě působí na revmatismus, dnu a na nemoc štítné žlázy. Regeneruje tkáně, sliznici trávicího a pohlavního ústrojí. Léčí popáleniny, křečové žíly, žaludeční a střevní potíže. Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu a přispívá ke správné činnosti zažívacího traktu, dobrému fyzickému stavu a posiluje činnost srdce.  

Z OSTRUŽIN

Ostružiny obsahují vitamín C, vitamín B, fosfor, železo a vápník. Plody zlepšují celkovou fyzickou kondici, podporují regeneraci a zvyšují imunitu. Zlepšují stav cévního systému, pomáhají při arterioskleróze a křečových žilách. Mají mimořádné antioxidační účinky, dokonce napomáhají při nádorových onemocněních. Podporují metabolismus, zrychlují trávení a pomáhají při hubnutí. Chrání játra i oči. Mají antiseptické účinky.

Ostružiový shrub (octový sirup)

Ingredience:

1 hrnek (240 g) ostružin 

1 hrnek (240 g) třtinového cukru

½ hrnku (120 g) nepasterovaného jablečného octa v bio kvalitě

¼ hrnku čerstvé máty

Postup:

Do zavařovací sklenice vložte ostružiny, zasypte je cukrem a dejte na 48 hodin do chladničky.

Do druhé sklenice vložte mátu i se stonky a zalijte octem. Nechte působit, klidně v pokojové teplotě 24 až 48 hodin. Poté ocet přefiltrujte do první sklenice s ovocem a cukrem a nechte dalších 24 hodin v chladničce. Celý obsah přelijte do mixeru a po promíchání do hladka přepasírujte přes jemné kuchyňské sítko do čisté lahve. Čím déle necháte „zrát“ sirup v lahvi, tím jemnější a sladší bude. První týden bude mít lehce štiplavou chuť po octu, která se však postupně začne vytrácet.

Z BORŮVEK

 Borůvky patří mezi nejzdravější ovoce. Obsahují antioxidanty, vlákninu, vitamín C, vitamín K, vápník, draslík a železo. Zlepšují činnost našeho mozku, pomáhají snižovat krevní tlak. Jsou skvělé na hubnutí a zlepšují pleť. Chrání naše srdce, podporují imunitu, napomáhají regeneraci svalů a mají protizánětlivé účinky.

Borůvkový shrub s levandulí (octový sirup)

Ingredience: 

1 hrnek (240 g) českých borůvek

1 hrnek (240 g) třtinového cukru

½ hrnku (120 g) nepasterovaného jablečného octa v bio kvalitě

5 g sušené levandule nebo 10 g čerstvé levandule

Postup:

Do zavařovací sklenice vložte borůvky, zasypte je cukrem a dejte na 48 hodin do chladničky.

Do druhé sklenice vložte levanduli a zalijte ji octem. Nechte působit, klidně v pokojové teplotě 24 až 48 hodin. Poté ocet přefiltrujte do první sklenice s ovocem a cukrem a nechte dalších 24 hodin v chladničce. Celý obsah přelijte do mixeru a po promíchání do hladka přepasírujte přes jemné kuchyňské sítko do čisté lahve. Čím déle necháte „zrát“ sirup v lahvi, tím jemnější a sladší bude. První týden bude mít lehce štiplavou chuť po octu, která se však postupně začne vytrácet.

Z ARÓNIE

Arónie obsahuje vitamín C, vitamínu A, viatmín B1, B6, B9, vitamín E, vitamín K, vápník, draslík, mangan, zinek, jód a železo. Posiluje imunitu, má protinádorové účinky a snižuje hladinu cukru v krvi, tedy je vhodná při prevenci cukrovky. Zlepšuje krevní oběh a stav cév. Napomáhá s léčbou močové soustavy. Přisívá k normální psychické činnosti, zmírňuje stavy únavy a vyčerpání.

Domácí sirup z Arónie (černá jeřabina)

Ingredience: 

1 kg čerstvě nasbírané arónie

1 l vody

40 g kyseliny citronové

1,5 kg cukru

Postup:

Do zavařovací sklenice vložte arónii a zalijte ji vodou. Přidejte kyselinu citronovou a nechte působit 24 hodin na chladném a temném místě. Vodu sceďte přes sítko, zbylé plody vymačkejte a šťávu z nich přidejte k ochucené vodě do hrnce. Na 1 l získané tekutiny přidejte 1 kg cukru a přiveďte k varu. Před bodem varu stáhněte z plamene a přelijte do čisté lahve.


Mohlo by vás zajímat

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Sněmovna zřejmě schválí snazší podmínky nižší daně z piva pro malé pivovary

11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.

PROBLÉMY S PŘÍJMEM LUŠTĚNIN? MÁME PRO VÁS FINTU, KTERÁ OŠÁLÍ VAŠE CHUTĚ

29.07.2024 | Cizrna, známá také jako garbanzo fazole, je stejně jako většina luštěnin, všeobecně doporučovanou potravinou se zcela ojedinělým nutričním profilem. Její konzumace má řadu zdravotních přínosů. Díky vysokému obsahu vlákniny může pomoci při snižování cholesterolu a zlepšení kardiovaskulárního zdraví. Výzkumy ukázaly, že luštěniny, včetně cizrny, mohou přispět i k lepší kontrole hmotnosti a celkovému zlepšení metabolismu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.