Dejte si celer! Zpomaluje mimo jiné i nástup hormonálních změn

Dejte si celer! Zpomaluje mimo jiné i nástup hormonálních změn

17.06.2019 Jana Čiháková

Ačkoli si celer pravidelně dávala už Kleopatra a to nejen, aby měla hustou hřívu, ale i pro jeho afrodiziakální účinky, dlouhou dobu měl nálepku nepopulárního outsidera. Nyní se ale karty otáčí. Celer zažívá doslova renesanci, plní menu těch nejlepších restaurací i Youtube kanály. Dejte mu šanci, receptů je spousta a zdraví prospěšných látek má na rozdávání.

Dnes se do celeru znovu a zaslouženě zamilovali dietní a výživoví poradci, celebrity i sportovci i vyhlášení světoví kuchaři. Werner Matta nedá dopustit na celerové velouté, jako Yotam Ottolenghi na celer pečený ve slaném těstě a vyhlášený Stephen Senewiratne jej zase peče v popelu.

 Celer se stává také nedílnou součástí výživových plánů sestavovaných na míru nutričními specialisty. Není se čemu divit. Jde doslova o rezervoár zdraví prospěšných látek. Celer například pomáhá diabetikům snižovat hladinu cukru v krvi, je skvělým bojovníkem proti pálení žáhy, zpomaluje nástup osteoporózy. Východní medicína navíc věří, že právě látky v celeru obsažené zpomalují nástupy hormonálních změn v organismu, takže jej doporučují konzumaci lidem ve středním věku. 

Samé dobré věci

Celerová hlíza obsahuje vlákninu, sacharidy, bílkoviny, tuky. Co se týká chemického složení, je důležité vědět, že je přímo nabitý hořčíkem, draslíkem, chromem, mědí, manganem, jodem, sodíkem, vápníkem, železem a zinkem. Laboratorními výzkumy bylo zjištěno, že 100 gramů celeru obsahuje: 1,3 gramu vlákniny, 8,5 gramu sacharidů, 1,8 gramu bílkoviny, 0,03 g tuků.

Pověstné jsou jeho pozitivní účinky na chudokrevnost i nervové choroby. Kromě toho, jakmile má lidský organismus dostatek výše uvedených minerálních látek, přestane se zásobovat rychlými cukry, čímž předejde vzniku a rozvoji civilizačních chorob, mezi které patří právě diabetes, deprese, nebo také záněty žil a kloubů. Celer totiž, díky svému látkovému složení nejen organismus čistí, ale také napomáhá rozpouštět usazeniny, vznikající právě v kloubech. Navíc jsou v celeru obsaženy vzácné éterické oleje, které mají antimykotické a antibakteriální účinky.   

Pro krásu i na kocovinu

Celer je skvělý vyprošťovák po prohýřené noci – tedy šťáva z něj, umí také spravit pokažený žaludek, napomáhá snížit cholesterol v krvi, podporuje detoxikaci organismu. Pokud potřebujete po večírku druhý den „fungovat“, je právě snídaně plná celerových variací tím pravým řešením. Protože je celer zdrojem vitamínů skupiny B, rostou po něm krásně nehty, vlasy, což ocení zejména dámy. A co bude zajímat dámy i pány – celer prokazatelně podporuje libido. Po celeru se ale i dobře spí.

 


Mohlo by vás zajímat

SEZÓNA GRILOVÁNÍ ZAČALA... ZNÁTE ZÁSADNÍ ZÁSADU, KTERÁ CHRÁNÍ PŘED BAKTERIEMI?

07.06.2024 | Při grilování masa je třeba používat čerstvé suroviny, které byly uchovávané v chladu, a maso dostatečně dlouho tepelně upravovat. Naopak při příliš vysokých teplotách mohou vznikat nežádoucí chemické látky s karcinogenními účinky. Na dnešní tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví (MZd) to řekl Matyáš Fošum pověřený funkcí hlavního hygienika.

PRODÁVAT BORŮVKY NA LITRY JE NEZÁKONNÉ, PŘESTO JDE O ČASTÝ JEV

31.07.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) důrazně upozorňuje na prodej nebalených borůvek a dalších druhů sypkého ovoce. To musí být výhradně nabízeno a prodáváno výhradně v hmotnostních jednotkách, tedy na kilogramy, nikoliv na objemové jednotky, jako jsou litry.

BURČÁK NÁS DLOUHO NAPÍNAT NEBUDE: TY PRVNÍ BUDOU ZA ČTYŘI DNY

29.07.2024 | Vinař Miloslav Machuča z Úval u Valtic na Břeclavsku začal sklízet první hrozny již dnes a předpokládá, že první burčák bude k dispozici již 1. srpna. Tento termín je prvním dnem, kdy lze tento oblíbený nápoj oficiálně nabízet. Letos vegetační průběh urychlil zrání všech plodin, což vede k časnějšímu zahájení sklizně. Machuča zároveň hodnotí letošní úrodu jako lepší než v předchozích letech.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.