07.06.2019 Jana Čiháková
Tento dietní zázrak pochází od Inků, od kterých je pro Evropu získali Španělé. Ovšem původně ne jako potravinu, ale jako exotickou květinu. Teprve v 18. století brambory získaly v Evropě význam jako chutné a přitom výživné potraviny.
Díky nenáročnosti pěstování se brambory rychle staly oblíbenou složkou jídelníčků spousty lidí. Dokázaly zasytit všechny vrstvy obyvatel, včetně těch chudých. To ale neznamená, že by ony samotné byly chudé. Právě naopak.
Brambory obsahují širokou škálu stopových prvků jako draslík, hořčík, zinek, vápník, fosfor, železo, měď, fluor, sodík, chrom. Jsou tedy skvělým a levným zdrojem minerálů nezbytně nutných pro naše zdraví. Například pro srdce a cévní systém, hormonální procesy, krvetvorbu, zdravé kosti a klouby, plodnost a potenci.
Z vitaminů v bramborách najdeme především vitamin C. Je vynikajícím spalovačem tuků a skvěle se stará o stabilní hladinu cukru v krvi. Obsah vitaminu C začíná klesat ale téměř okamžitě po sklizni, proto brambory čerstvě vykopané ze země obsahují nejvíce vitaminu C. Zajímavým zjištěním je také fakt, že při smažení se tento vitamin rozpustný ve vodě nejlépe zachová, i když smažením se zvyšuje energetická hodnotu pokrmu.
Při vaření se vitamin C naopak ztrácí, protože se řadí do skupiny vitamínů rozpustných ve vodě. Rozmačkané brambory pak obsahují vitaminu C nejméně.
Vitamin C se také ztrácíí, vystavíme-li brambory vzduchu. To tedy znamená, čím drobnější kousky z brambor nakrájíme, tím méně budou vitaminu obsahovat.
Slupka brambor navíc obsahuje vitaminy skupiny B a velice prospěšnou kyselinu listovou, která hraje důležitou roli při krvetvorbě, pro plodnost a zdravý vývoj plodu v těhotenství.
Obsah kalorií, které najdeme ve 100 g brambor, je dokonce nižší než v nízkotučném jogurtu (vařené neobsahují téměř žádný tuk a porce brambor obsahuje jen kolem 130 kalorií). Pravým viníkem, který stojí za tím, že si spousta z nás myslí, že po bramborách přibírá, nejsou tedy samotné brambory, ale tuk, na kterém jsou brambory připravovány nebo který je k nim servírován v podobě másla, smetan a majonéz.Trpíme-li otoky nebo přílišným zadržováním vody v těle, brambory nám mohou pomoci i s tímto problémem. Podíl draslíku a sodíku v bramborách totiž prospívá správnému metabolismu tekutin a přispívá k odvodňování a správné funkci ledvin.
Pozor bychom si také měli dát, uvidíme-li zelené či naklíčené brambory. Obsahují totiž zdraví nebezpečné alkaloidy zvané chakonin a solanin. Nadměrné množství těchto alkaloidů muže být pro konzumenta prudce jedovaté. Každý brambor se zelenými skvrnkami bychom měli raději vyhodit. I malé množství solaninu může u citlivějších osob vyvolat migrény nebo otupělost.
Ti z nás, kteří chtějí zhubnout či zůstat štíhlí, by se dle dietologů měli raději smaženým pochoutkám vyhnout. I když jsou ale bramborové lupínky řazeny do kategorie „nezdravá strava", pravdou je, že přes svou vysokou kalorickou hodnotu zároveň obsahují velké množství draslíku a vitaminu C.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.