15.09.2020 Jana Čiháková
Neskutečná síla hlívy ústřičné byla relativně dlouho neznámá. O rozvoj pěstování tohoto zázraku se nejvíce zasloužila RNDr. Ginterová z Bratislavy. Právě ona upozornila na její blahodárné účinky, které jsou srovnatelné s již dobře známou houbou shiitake.
Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) pochází z Číny a je hojně rozšířená téměř po celém světě. Sama o sobě je to nenápadná dřevokazná houba, která parazituje na některých dřevinách. Nejčastěji roste od konce srpna do začátku května. Patří do hub hlívovitých a označení ústřičná má dle zbarvení svého klobouku, který připomíná určitý odstín zbarvení ústřic. Má nasládlou chuť a intenzivní vůni. Zajímavostí je také to, že je masožravá.
Hlíva roste na stromech a právě spojení se stromem bývá často zdůvodňováno jako jedna z příčin obsahu tolika zdraví prospěšných látek. Nejcennější jsou látky zvané glukany, které mají na lidské zdraví více než příznivé účinky. Vlivem glukanů dochází ke zvýšení čistící schopnosti buněk podporující obranyschopnost organismu, a tím k podpoře přirozeného odstraňování nežádoucích látek z těla. Glukany urychlují jakoukoliv léčbu a násobí účinky jednotlivých léčebných metod. 1,3 d-glukan patří mezi polysacharidy, do polysacharidů patří také z obsažených látek chitin a chitosan, které pozitivně ovlivňují snižování hladiny cholesterolu a kyseliny močové.
Hlíva dále obsahuje vitaminy skupiny B, D, C a K. Z minerálních a stopových prvků v ní můžeme nalézt železo, zinek, draslík, fosfor, selen, sodík, jod a bor. Rovněž obsahuje aminokyseliny, steroly, proteiny a cukry.
- upravuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi
- čistí krevní a mízní řečiště
- snižuje hladinu cukru a obnovuje funkčnost buněk slinivky
- léčí kloubová onemocnění
- pomáhá alergikům a astmatikům
- zlepšuje metabolismus a peristaltiku střev
- potlačuje tvorbu hemoroidů
- odstraňuje bradavice virového původu
- léčí ekzémy
- pomáhá při zánětech
Vyplatí se nám hlívu pěstovat doma? Odborníci tvrdí, že ano. Celková investice na potřeby k pěstování je velmi nízká a již první sklizeň by nám měla uhradit všechny náklady.
V jaké formě je pro nás nejlepší? Aby hlíva ústřičná zabrala opravdu dokonale, doporučuje se její pravidelná konzumace. V lékárnách a obchodech se zdravou výživou najdete hlívu sušenou, namletou v tobolkách, prodávají se i výtažky z hlívy nebo izolované glukany. Nicméně je dobré brát ohled na to, aby balení neobsahovalo nezdravé přísady a chemikálie.
Nejlepší je však hlíva čerstvá, není totiž jen elixírem mládí, ale je i výtečnou delikatesou, díky níž se z obyčejného pokrmu může stát gurmánský zážitek. Má jemnou chuť a příjemné houbové aroma.
Hlíva ústřičná je opravdu všestranně využitelná, lze z ní připravit znamenitou dršťkovou nebo jí můžeme přidat do omáček, rizota či salátu. Z klobouků jsou velmi chutné řízky.
Shiitake je původně japonskou houbou, ale zakladatelé True Shiitake si dokázali osvojit po staletí používanou přírodní techniku pěstování a adaptovali ji na naše přírodní podmínky. Úspěšně ji pěstují v obci Káraný u Staré Boleslavi. Shiitake je dřevokazná houba, a proto jí stačí kmen a postupná údržba. Při pěstování je kladen důraz na udržitelnost. Kmeny, na kterých houba roste, jsou následně použité jako palivové dřevo. Houby jsou využívány jako nutriční alternativa k masu, ale s menším dopadem na naši planetu. Na několika stech metrech vznikne 30× více proteinu než z hovězího dobytka, a navíc se při tom spotřebuje 70× méně vody.
Divoce pěstované houby shiitake jsou v první řadě velkým gurmánským zážitkem. Obsahují také spoustu vitamínů B a D, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek, jako je například polysacharid lentinan. Ten údajně zvyšuje tvorbu látek, které povzbuzují náš imunitní systém, a podporuje tvorbu látek, které napadají bakterie, viry i rakovinotvorné viry. Není divu, že se shiitake přezdívá houba dlouhověkosti. Lentinan je také nositelem chuti umami, díky čemuž je shiitake jedním z jejich mála přírodních zdrojů. Umami v překladu znamená „silná a příjemná chuť,“ ale celosvětově je po slané, hořké, sladké a kyselé známá jako pátá chuť. Tu si ve své kuchyni můžete dopřát i díky houbovém prachu umami, který vzniká namletím pomalu sušených bio hub shiitake.
Tento prach se používá jako zvýrazňovač chuti. Díky umami bude vaše jídlo vždy o něco lahodnější a zajímavější. Můžete ho přidat do masa, těstovin, omáček či polévek, při pečení a skvělý je i v míchaných vejcích! Pokud nepatříte mezi milovníky hub a jejich konzistence, tak je jejich prach ideální alternativou. Všechny zdraví prospěšné látky do sebe dostanete v pár čajových lžičkách.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
26.07.2024 | V evropském regionu umírá denně na následky konzumace alkoholu 2200 lidí, jak uvádí server rakouské televize ORF. Česká republika je třetí v pořadí evropských zemí s nejvyšší konzumací čistého alkoholu na osobu, po Gruzii a Rumunsku.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.