I zimní jídelníček má pravidla, znáte je?

I zimní jídelníček má pravidla, znáte je?

06.01.2021 Jana Čiháková

Jak víme, naše tělo je úžasný a komplexní stroj, v němž se v každý okamžik odehrávají stovky procesů a chemických reakcí. Právě tyto procesy nám dodávají energii nezbytnou pro jakoukoliv činnost, přetvářejí to, co jíme, v nutriční látky a umožňují nám čelit všem výzvám, fyzickým i mentálním. A jsou to také ony, díky nimž je naše tělo schopné snášet po teplém období nástrahy zimy. Jakou roli hraje jídlo?

Jídlo je pro tyto procesy nepochybně palivem. Ale nejen to: představuje také první ochrannou bariéru proti únavě a sezonním nemocem a pomáhá bojovat proti některým negativním dopadům početných metabolických reakcí, které se v lidském organismu odehrávají, jako je tvorba volných radikálů, nestabilních molekul zodpovědných za tolik obávaný oxidační stres.

Oxidační stres se poráží u stolu

Proč je ale oxidační stres fenomén, kterému je třeba předejít? Nadbytek volných radikálů v našem těle může poškodit buněčné struktury, jako jsou plazmatické membrány a DNA, a proto je spojen se stárnutím buněk a s rozvojem vážných patologií, jako jsou rakovina, kardiovaskulární a neurodegenerativní onemocnění či diabetes typu 2. Co můžeme udělat pro to, abychom snížili na minimum dopad volných radikálů? Vést zdravý životní styl a jíst potraviny bohaté na antioxidanty, které dokáží vzdorovat dopadu volných radikálů. Některá jídla tak skutečně mohou mít vliv a udržovat nás co nejdéle mladé, protože jsou charakterizována vyšší koncentrací antioxidantů. Ty, které přijímáme z potravin, jsou zastoupeny zejména některými vitamíny (A, C, E), minerály, jako je měď, zinek a selen, a dalšími nutrienty, jako jsou karotenoidy a polyfenoly. Velké množství antioxidantů je obsaženo v ovoci a zelenině. Ale nejen v nich. Mezi potraviny bohaté na tyto cenné spojence patří také mléčné výrobky, a to díky svému obsahu vitamínů a minerálů a syrovátkovým bílkovinám, mezi které patří laktoferin.

Laktoferin: koncentrát antioxidantů

Různé studie vyzdvihly účinnou antivirovou a antioxidační činnost laktoferinu, syrovátkové bílkoviny, která chrání před infekcemi a zabraňuje patogenům (viry, bakterie, houby) pronikat do buněk sliznice dýchacích cest a střevní sliznice. Antivirová aktivita laktoferinu byla studována ve zkumavce již v roce 2011 týmem čínských vědců. Další, novější studie, mezi nimi např. studie Univerzity Tor Vergata v Římě publikovaná v Journal of Molecular Sciences, vyzdvihly jeho schopnosti coby antivirotika a coby modulátoru imunitní obrany. Antioxidační schopnost mléka se navíc značně zvyšuje při procesu fermentace. Mléko a kysané mléčné výrobky (jogurt, kefír apod.) tak mají kromě pozitivních dopadů na mikrobiom také důležitou antioxidační činnost. 

3 jednoduchá pravidla pro zimu ve zdraví

JAK NEJLÉPE ČELIT CHLADNÝM MĚSÍCŮM:

  • Používejte techniky pro kontrolu a snížení stresu, jako jsou cvičení spojená s dýcháním, a dopřejte si více spánku, pokud možno vždy v pravidelnou dobu.
  • Vyvíjejte nějakou fyzickou aktivitu, posílíte tím imunitní systém a bude to i prevence proti možným sezónním neduhům.
  • Každý den „natankujte“ plnou nádrž antioxidantů, minerálů a vitamínů. V zimě náš imunitní systém potřebuje více než kdy jindy zinek, měď, mangan, selen a silné vitamíny jako jsou A, C, D a všechny vitamíny skupiny B.

Zdroj: www.laformaggeria.com

 


Mohlo by vás zajímat

TUKUŽROUTSKÁ POLÉVKA JE SKVĚLÁ! AŽ NA TO, ŽE NEPOŽÍRÁ TUKY, ALE SVALOVOU HMOTU

12.08.2024 | Tukužroutská polévka je často zmiňována jako zázračný způsob, jak rychle shodit přebytečná kila. Tento koncept slibuje dramatický úbytek váhy během několika dní, a to pouze konzumací specifické polévky bohaté na zeleninu, která má údajně schopnost "spalovat tuky". Avšak při bližším zkoumání se ukazuje, že tato dieta je nejen neudržitelná, ale také neúčinná pro dlouhodobé udržení zdravé tělesné hmotnosti.

PŘEDÁVKUJETE SE VITAMÍNOVOU VODOU? U NĚKTERÝCH DRUHŮ STAČÍ VYPÍT I DVĚ

25.07.2024 | Vitamínové vody jsou dnes vítaným zpestřením pitného režimu, který má prokazatelný přínos na lidské zdraví. Nejenže přispívá k hydrataci, jelikož poskytuje i velmi dobrý chuťový vjem, navíc bez přidaných cukrů, jako je tomu i jiných ochucených vod, vyvažuje ale i nízké příjmy některých vitamínů a minerálních látek. V poslední době se však opakovaně zmínilo předávkování. Podívali jsme se proto, kdy vám hrozí jeho riziko.

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.