25.07.2018 Redakce
Hezké počasí je jasným poznávacím znamením grilovací sezóny, kterou my Češi tak milujeme. Přinášíme vám pár tipů, jak si tyto oblíbené chvíle s přáteli a rodinou ještě více užít. Z každé večeře se pak snadno stane nezapomenutelná hostina.
Maso, volba číslo jedna
První příčky v grilování stále drží maso, takže pokud chcete sklidit úspěch, sáhněte vždy po kvalitním správně vyzrálém mase. Nejlepší je kupovat ho na pultovém prodeji v řeznictví. Tam vám navíc, v ideálním případě, zkušený řezník poradí s výběrem vhodného kousku. Dozvíte se také více informací o původu a stáří masa. Po nákupu, zvláště v teplých měsících, maso vždy skladujte v chladu. Maso je nejlepší rovnou zpracovat a nezamrazovat. Přednost dávejte lokálním produktům, kdy máte jistotu čerstvosti. Na gril se hodí jak libové kuřecí a krůtí maso, tak hovězí či vepřové. Když je maso mramorované, tedy prorostlé tukem, zajistí to po jeho ugrilování lahodnou šťavnatost, křehkost a intenzivní chuť. O vyzrálosti pak svědčí zabarvení masa - vepřové se vybírá podle růžovosti, kdežto hovězí by mělo být zbarvené do odstínů hnědé.
Marináda klíčem k úspěchu
Dalším krokem, k lahodné porci ugrilovaných specialit, je marinování. Pro dokonalou chuť se držte pravidla, že se marináda připravuje pokaždé čerstvá a nepoužívá se opakovaně. Zkuste zapojit fantazii a vyhněte se klasice v podobě mixu oleje a grilovacího koření. Zvládnout se to dá i bez oleje, stačí vám citronová nebo pomerančová šťáva a bylinky, případně můžete sáhnout po pivu či vínu. Co se týče koření, raději si směs na marinádu namíchejte sami namísto již hotové směsi, které často obsahují zbytečně vysoké množství soli. Když už sáhnete po oleji, zkuste raději olivový nebo neutrálnější řepkový. Pokud vás překvapila nečekaná návštěva, nebo jednoduše nemáte na nakládání masa čas a víte, že předem naložené maso je na grilování prostě to nejlepší, můžete vyzkoušet čerstvě marinovaná steaky z řeznictví ZEMAN maso-uzeniny, které si pro vás po celé léto připravuje grilovací speciality v akčních nabídkách.
Steaky nebo steaky
Zkusili jste někdy klasický steak vyměnit za steaky z tuňáka? Ryba na grilu představuje nejen zdravější a lehčí variantu, ale zároveň je to jeden z nejlepších způsobů, jak ryby připravit. Připravit tak můžete tuňáka, lososa, pstruha, makrelu, ale třeba i krevety či mušle. Ideální jsou samozřejmě ryby čerstvé, ale ne vždy máme možnost si takovou koupit. Velice chutné již na moři zmrazené ryby, tzv. sea frozen, nabízí například značka Mylord Premium. Stačí je nechat jen rozmrazit a pak ugrilovat, jako rybu čerstvou. Abyste při grilování nepřebili jedinečnou chuť ryby, stejně jako u masa, jen stačí dochutit steaky solí, čerstvými bylinkami a potřít zlehka olejem či máslem. Při servírování pak nesmí chybět citronová nebo limetová šťáva.
Kouzlo rybího masa
Ryby můžete grilovat na mřížce, kterou stačí před grilováním naolejovat a nechat rozpálit, nebo na kovových plátech, které položíte na rošt grilu. Aby se vám křehká ryba během přípravy nerozpadla, grilujte ji nejprve z jedné strany tak, aby byla důkladně propečená a vytvořila se na ní kůrka a až pak ji obraťte. Rybám obecně stačí jen krátká tepelná úprava. Podle jejich tloušťky a také toho, zda jde o filet či celou rybu, je grilujte 5, 15 nebo i 30 minut.
Zelenina nesmí chybět
Ke grilovanému masu nesmí na stole chybět mísa čerstvého zeleninového salátu. Pro zpestření ale ugrilujte i zeleninu jako takovou. Ideální jsou na to papriky, cukety, lilky, rajčátka, chřest nebo kořenová zelenina. Výborná je také kukuřice nebo třeba žampiony. Chuť červeného masa na grilu skvěle podtrhnou grilované rozpůlených švestek. Papriky nebo cukety můžete také naplnit směsí tvarohu a bylinek. Zeleninu však přehnaně nesolte ani neolejujte, jinak si místo zdravé pochoutky připravíte kalorickou bombu, která se na grilu rozpadne. Na gril můžete hodit i ananas, hrušky nebo jablka.
Chléb, který zazvoní
Jako příloha se nejlépe ke grilování hodí čerstvé a voňavé pečivo a samozřejmě chléb. Není na škodu, když je chléb trochu rozpraskaný, protože čerstvý chléb není vždy ten nejměkčí. Měkkost ovlivňuje větší množství vody a chléb má být dobře propečen, jen tak si zachová své aromatické látky. Podle starého zvyku by měl chléb ,,zvonit“, tedy mít naomak kůrku tvrdou a při poklepu by měla dutě znít. Dobrý chléb by měl mít rovnoměrně zlatohnědou kůrku a po rozkrojení chleba by měla být střída přiměřeně pórovitá, bez trhlin a elastická, po stlačení by se chléb měl vrátit do původního stavu.
Dip jako třešnička na dortu
Chcete-li grilování dovést k dokonalosti, nezapomeňte na dipy. Abyste však nepřebili chuť grilovaného masa nebo ryb, smíchejte třeba čerstvý tvarohový sýr, pepř, sůl a jarní cibulku. Zkuste zakysanou smetanu a jogurt s česnekem nebo čerstvými bylinkami. Skvěle grilované pochoutky dochutí kari s medem.
27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.
29.07.2024 | Vinař Miloslav Machuča z Úval u Valtic na Břeclavsku začal sklízet první hrozny již dnes a předpokládá, že první burčák bude k dispozici již 1. srpna. Tento termín je prvním dnem, kdy lze tento oblíbený nápoj oficiálně nabízet. Letos vegetační průběh urychlil zrání všech plodin, což vede k časnějšímu zahájení sklizně. Machuča zároveň hodnotí letošní úrodu jako lepší než v předchozích letech.
09.08.2024 | Letos si burčák užíváme podstatně dříve. Podle vyjádření Svazu vinařů zhruba o 20 dní. Jako burčák se smí na českém trhu ALE označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt, což někteří prodejci nedodržují. Jak jim nenaletět?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.