15.07.2020 Jana Čiháková
Náhražek masa a burgerů založených na rostlinném původu surovin najdete hned několik. Ale napadlo vás vyzkoušet pokrm z hmyzu? Jídlo vyrobené z hmyzu může znít v našich končinách jako sci-fi, ale kvůli dlouhodobé neudržitelnosti klasické živočišné výroby je právě hmyz jednou z potrav budoucnosti. Ochutnat můžete třeba hmyzí burger, který vyrábí německá firma Bug Foundation
Pro konzumaci jsou bezpečné miliony druhů hmyzu, pokud někdo odjede do Asie, může si dopřát i něco nad rámec Evropy, ale je to na jeho odvaze a riziku. Naše země, stejně jako země EU, má na seznamu bezpečných druhů hmyzu několik desítek tvorů, ale je patrné, že čísla budou narůstat. Oblíbení jsou potemníci, mouční červi, sarančata, švábi a několik druhů cvrčků. Pokud někdo tíhne k této alternativě, chce se stravovat zdravě nebo omezuje klasickou živočišnou bílkovinu, začíná obvykle na foodfestivalu, tedy přímou zážitkovou gastronomií. Kuchaři přitom předvádějí zpracování hmyzu na místě, podávají jej v přijatelném stavu, jako ozdobený pokrm.
Hmyz si ale má získávat důvěru díky tomu, co obsahuje, ne tím, jak vypadá. Má obsah aminokyselin, které jinak získáváme velmi draze nebo je získat nedokážeme. Hmyz je nejbezpečnější „maso“, které můžete sehnat. Pokud někdo chce bezpečnou a zdravou živočišnou bílkovinu, hmyz je zatím nejlepší řešení.
Hmyzí burger skvěle chutná, je šťavnatý, křupavý a zároveň nutričně velmi hodnotný – hmyz je obecně velmi bohatý na živiny, bílkoviny a nenasycené tuky. Chov hmyzu je také velmi šetrný k přírodě a jejím zdrojům, protože se při něm spotřebuje zanedbatelně krmiva a při výrobě vzniká také minimum skleníkových plynů. Bug Foundation burger se vyrábí z červů potemníka Buffalo, velmi výživného a udržitelného druhu kultivovaného hmyzu, a vybraných vegetariánských ingrediencí, jako je řepkový olej, cibule, rajčata, hořčice, sójová omáčka, petržel, koření a další. Smaží se 10 až 12 minut na rostlinném oleji nebo ho můžete upéct v troubě a podávat s jakoukoli burgerovou úpravou a přílohou, kterou máte rádi. Spolu s dalším nákupem si hmyzí burger můžete objednat na Košík.cz.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
25.07.2024 | Vitamínové vody jsou dnes vítaným zpestřením pitného režimu, který má prokazatelný přínos na lidské zdraví. Nejenže přispívá k hydrataci, jelikož poskytuje i velmi dobrý chuťový vjem, navíc bez přidaných cukrů, jako je tomu i jiných ochucených vod, vyvažuje ale i nízké příjmy některých vitamínů a minerálních látek. V poslední době se však opakovaně zmínilo předávkování. Podívali jsme se proto, kdy vám hrozí jeho riziko.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.