08.04.2020 Jana Čiháková
Při výběru vhodného zdobení musíte být opatrní a volit pouze ty rostliny, které jsou zaručeně bezpečné a jedlé. Takových druhů je naštěstí mnoho a o výběr tak nouzi mít nebudete, stačí se jen řídit instrukcemi pro jejich sběr.
"Sbírané květy musí být mladé, plně rozvinuté, jinak mají hořkou pachuť. Květiny, které můžete bez obav použít jsou třeba fialky, růže, levandule, sedmikrásky, pampelišky, afrikány, chryzantémy, měsíček, chrpy, karafiáty… Vše bez stonku, pouze hlavičky květů,“ radí Olga Ceralová, cukrářka z Dortisimo.cz. Mezi oblíbený druh patří také macešky, které jsou k dostání v mnoha barvách. Zajímavou chuťovou kombinaci vytvoří například s kozím sýrem. Fialkami výborně doplníte hummus a sedmikrásky přisypte k chutnému guacamole.
Velkou chybou by tak bylo zaměřit se na jedlé kvítí pouze ve sladkých receptech. Hojně se užívají také pro zpestření salátů, k dozdobení pomazánek a dipů, místo sypání do polévek... Inspiraci hledejte na internetu a květy vždy ochutnejte nejdřív samotné.
„Rozhodně se vyhněte azalkám, konvalinkám, lobelkám, narcisům, rododendronu, hrachoru a dalším nejedlým a jedovatým rostlinám,“ upozorňuje Olga Ceralová.
Důležité je taky myslet na vhodné kombinování. Nevhodnými pro použití na dort jsou květy brukvovitých rostlin, které ale naopak často využíváme ve studené kuchyni. Jedná se třeba o křen, hořčici či ředkvičku. Všechny mají svou typickou chuť, na dortu byste je ale mít nechtěli. Při zdobení dortů si taky dejte pozor na rychle vadnoucí květy, které by přinesly více škody než užitku. Příkladem je krásný, avšak bohužel nepoužitelný, sléz maurský.
Rozhodně nepoužívejte květy z rostlin ze zahradnictví. Jsou chemicky ošetřované právě proto, aby si zachovaly svoji podobu co nejdéle, a vy si určitě nechcete pochutnat na rostlinném postřiku. Nejlepší je natrhat si květy na louce, která je daleko od prašných cest a smogu aut. Jinou možností jsou nestříkané květiny ze zahrádky. Pokud pro vás nejsou dostupné, květy lze zakoupit ve specializovaných obchodech.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
07.06.2024 | Při grilování masa je třeba používat čerstvé suroviny, které byly uchovávané v chladu, a maso dostatečně dlouho tepelně upravovat. Naopak při příliš vysokých teplotách mohou vznikat nežádoucí chemické látky s karcinogenními účinky. Na dnešní tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví (MZd) to řekl Matyáš Fošum pověřený funkcí hlavního hygienika.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.