29.06.2022 MENU GOLD
Je to tady. Zvyšující se denní teploty jsou přesně tím obdobím, kdy si tělo samo řekne o lehčí stravu. Rozhodně ho vyslyšte a využijte všechny sezónní suroviny, které se vám nabízí. Čerstvé ovoce a zelenina jsou bohaté na vitaminy i vlákninu. Odlehčit můžete jídelníček i výběrem správných příloh jako je quinoa nebo bulgur, které jsou ideální ingrediencí i do letních salátů.
Hydratace se v létě skloňuje ve všech pádech. Zvýšením konzumace zeleniny můžete tělo správně hydratovat zevnitř, za což se vám odvděčí i vaše pleť. „Půl kilem zeleniny i více denně, můžeme tělu dodat značnou část vody k potřebné hydrataci, vlákninu i celkové množství tráveniny pro správnou peristaltiku střev,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér. Sladkosti nahraďte čerstvým ovocem a těžká tučná jídla, červené maso a vnitřnosti v jídelníčku se snažte co nejvíce zredukovat.
„Mnoho lidí se odbývá rychlou studenou stravou v podobě suchého pečiva, uzenin, paštik, sýrů, sladkostí, káviček, jogurtů, kousků zeleniny a tyto jídla se stereotypně opakují, což má u spousty lidí za následek malátnost, unavenost, nechuť k jídlu, plynatost a nevolnost,“ upozorňuje Merva. Využijte všech dostupných zdrojů hlavně lokálních potravin. Doporučuje se konzumace zelené zeleniny, tedy okurek, salátů, bylinek, papriky, špenátu, brokolice apod. Vhodné jsou také rajčata, celer, ředkvičky, mrkev a petržel. Z ovoce meruňky, jahody, broskve, hrozny a melouny. Z luštěnin je nejvhodnější červená čočka, čočka beluga, fazole a boby mladé sóji. Z příloh pak ty, které obsahují podstatné množství bílkovin jako například quinoa a bulgur.
Během horkých dnů je vhodné konzumovat potraviny, jež ochladí a osvěží organizmus. Z ovoce sem patří především subtropické plody (kiwi, pomeranče, grepy, banány). Druhů syrové zeleniny přirozeně ochlazujících tělo je spoustu. Za příčinnou stojí obsah vody. Nejvíce doporučujeme konzumaci zelené zeleniny (celer, řapíkatý celer, špenát, zelí, zelené saláty, okurky, cukety, čekanku), ředkvičky, rajčata a vařené brambory a batáty. Tyto potraviny skvěle doplní ryby a mořské plody, které mohou být přes léto podstatným zdrojem bílkovin.
12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
16.08.2024 | Pečivo představuje základní složku stravy pro široké spektrum populace, a proto je zásadní porozumět jeho kvalitativním rozdílům. V poslední době se mnoho spotřebitelů přiklání k tmavému pečivu s přesvědčením, že je nutričně výhodnější ve srovnání s tradičním bílým pečivem. Tato domněnka však není vždy podložena fakty, a proto je nezbytné pečlivě analyzovat složení pečiva.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.