05.06.2019 Jana Čiháková
Zatímco v zimních měsících vás obavy z přítomnosti potravinových molů nijak netížily, jaro vše přetáčí o sto osmdesát stupňů. Neprobouzí se totiž jen příroda, ale i jejich aktivita a přirozeně hledají ráj na zemi…ideálně v nejbližší spíži.
Potravinový mol, odborným názvem zavíječ moučný, bývá větší a na konci křídel má tmavší zbarvení. Kromě dospělého hmyzu samozřejmě zapátrejte i po larvách. Jejich nejčastějším útočištěm jsou sypké potraviny, jako mouka, krupice či strouhanka, ale najdete je i v ovesných vločkách, müsli, rýži, těstovinách, oříškách, piškotech, sušenkách, luštěninách, instantních polévkách a směsích, dokonce i v čokoládě, kakau, houbách nebo v koření.
Na jejich přítomnost upozorňují i jemné pavučinky v jídle. Takové jídlo bez milosti vyhoďte, i když je nové. Možná v něm nemusejí být už přítomni moli ani jejich larvy, ale mohly by tam být vajíčka nebo trus, což jistě nechcete konzumovat.
Zamořenou potravinu si můžete snadno donést přímo z obchodu. Jakmile se někde moli objeví ve velkém, špatně se likvidují a zejména větší sklady a supermarkety se s nimi opakovaně potýkají. Pokud hmyz odhalíte v nově pořízené potravině, klidně ji doneste zpátky do obchodu, je to samozřejmě důvod k reklamaci.
Ku prospěchu věci není ani dlouhodobé skladování potravin. Pokud podléháte akčním cenám a zásobíte se na dlouho dopředu, koledujete si o to, že se vám do zásob pustí nechtěný parazit. Navíc v přeplněné spíži si špatně udržíte přehled a nemusíte nevítanou návštěvu odhalit včas. Mol k vám může také přiletět oknem, prokousat se od sousedů, proletět stoupačkami, může projít i skrz kuchyňskou digestoř.
Jestliže doma moly najdete, je třeba provést důkladný úklid. Vykliďte celou spíž a všechny skříně a police, ve kterých potraviny skladujte, a omyjte důkladně každý prostor. Zbavíte se nejen rozsypaného jídla a prachu, které je pro moly rovněž potravinou, ale i případných larev, které mohou být i v různých rozích, skulinách, zavrtat se umí i do dřevotřísky, hoví si ale i v kuchyňských textiliích. Poté se vrhněte na samotné potraviny.
Obecně se doporučuje, zejména pokud se s moly potýkáte dlouhodobě a neustále se vrací, vyhodit bez milosti úplně veškeré, zejména sypké potraviny. Nesmíte minout ani to, co je zabalené v originálním obale, moli se umějí prokousat i skrz celofán nebo krabici. Co je v konzervě či skleněné dóze, bude nejspíš ušetřeno.
Chcete-li molům předcházet, sypké potraviny v papírových obalech hned po nákupu rozbalte a přesypte je do čistých, uzavíratelných nádob ze skla nebo plastu s dobře těsnícím víčkem. Ideální jsou průhledné, díky kterým si udržíte přehled o množství i kondici potravin, případně ihned odhalíte stopy škůdců. Po spotřebování obsahu nádobu vždy omyjte, než do ní nasypete nové potraviny. Nejlépe uděláte, když sypké potraviny budete do dóz přesypávat přes jemné sítko, které odhalí a zachytí případné larvy. Mouku nebo vločky můžete také ošetřit nasucho v troubě: prosejte je na plech a nechte chvíli v troubě předehřáté na 90 stupňů Celsia. Pomoci údajně umí i mrazák nebo mikrovlnná trouba.
Problematické potraviny, tedy především ty sypké, můžete skladovat zvlášť od ostatních v jedné skříňce, kterou budete pravidelně a pečlivěji uklízet. Pokud by se moli vrátili, budete toho mít také méně k prohlížení. Spíž, kde soustředíte sypké potraviny, pak ještě můžete pojistit látkami, které moly odpuzují.
Můžete zakoupit chemické přípravky proti molům, vždy ale dbejte na to, aby neobsahovaly insekticidy, ty nikdy nesmí přijít do blízkosti potravin. Vybírejte ty, které fungují na bázi feromonů. Nemusíte se bát zápachu, zatímco samečkům molů voní, pro lidský čich jsou nezaznamenatelné. Praktické jsou lepící štítky, které umístěte do skříňky na dobře viditelné místo. Pokud se nějaký hmyz přilepí, hned budete vědět, že ve skříňce pořád – nebo opět - nějaké moly máte.
Molům nevoní ani hřebíček, pepř, bobkový list, cedrové dřevo, citrónová kůra, listy ořešáku, chmel nebo levandule, můžete je strategicky rozmístit v mističkách či sáčcích ve spíži nebo v kuchyni. Jak chemické, tak přírodní odpuzovače je třeba pravidelně měnit, jakmile se ztratí vůně, jejich efekt slábne. Radí se také nalít do lahve s úzkým hrdlem pivo nebo jablečný ocet: vůně moly naláká, vlezou do lahve, kde se utopí.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.