NEJLEPŠÍ BARMAN ČESKA PRO ROK 2023: VYHRÁL JAN ŠEBEK

NEJLEPŠÍ BARMAN ČESKA PRO ROK 2023: VYHRÁL JAN ŠEBEK

05.06.2023 Jana Čiháková

Nejlepším barmanem Česka pro rok 2023 se stal Jan Šebek. Vyhrál české finále soutěže Diageo Reserve World Class a zúčastní se světového finále v brazilském São Paulu!

České kolo nejprestižnější barmanské soutěže světa Diageo Reserve World Class, kterou i letos pořádala společnost STOCK Plzeň-Božkov, má svého vítěze. Stal se jím Jan Šebek z Becher’s baru z Grandhotelu Pupp v Karlových Varech. Vítěz získal kromě originální ceny od designéra Jana Plecháče i možnost reprezentovat Česko na světovém finále v brazilském São Paulu.

Slavnostní vyhlášení letošního vítěze se konalo i tentokrát v prostorách Pražské křižovatky. Do poroty zasedli Martin Hudák (Maybe Sammy – Sydney), Adrian Michalčík (Vítěz Globálního finále DWC 2022) a Alicja Baczyk (4. místo na globální finále DWC 2022). Nejvíce bodů od nich za jednotlivé disciplíny získal Jan Šebek.

PĚTINÁSOBNÁ ÚČAST

Ten se soutěže Diageo Reserve World Class zúčastnil už celkem 5x a dle svých slov musel nejprve dozrát, aby mohl reprezentovat Česko i na světovém finále: "Po pěti letech jsem si uvědomil, že předchozí roky jsem nebyl připravený vyjet na světové finále. Nyní po těch pěti letech mám na to jet na světové finále odvahu a zkušenosti.“

Po soutěži prý bude nejprve oslavovat a poté se začne intenzivně připravovat: „Jakmile přijde zadání na světové finále, nebude už moc času na přípravu a budu muset odeslat své receptury. To znám už od Víti Ciroka, mého kolegy z Becher´s baru, který se světového finále zúčastnil minulý rok. Chtěl bych si tedy natrénovat techniku, ozdoby atd. Příprava je velmi důležitá a chtěl bych mít před světovým finále všechno nachystané,“ dodává vítěz českého kola Jan Šebek.

Pocit, že letošní české finále může vyhrát, prý přišel u druhé výzvy: „Ta se povedla opravdu tak, jak jsem si představoval, a věděl jsem, že se mi to povedlo a měl jsem z toho opravdu radost. Dodalo mi to sebejistotu v ostatních výzvách a ostatní disciplíny jsem zvládal v klidu a bez nervozity.“ Na letošním českém finále se Janu Šebkovi také líbilo Kolo štěstí: „Letos bylo skvělé to, že se barmani nemuseli připravovat, ale disciplíny prověřily léta zkušeností a práce za barem, což si myslím, že by měl reprezentant na světovém finále v tomto smyslu mít.“

CESTA DO SAO PAULA

Diageo Reserve World Class ambasador Petr Kymla k letošnímu vítězi dodává: „Těším se, že budu vítěze doprovázet do São Paula, a myslím si, že Honzu čeká velká výzva. Na světovém finále na něj nečeká nic lehkého, ale na druhou stranu může skvěle navázat na cestu Víti Ciroka nebo Adriána Michalčíka. Honza je vyvinutá barová osobnost, která může díru do světa opravdu udělat. Budeme se těšit na další společné výzvy a Honzovi moc gratuluji.“

Českému slavnostnímu finálovému večeru předcházely dva soutěžní dny, na kterých čekalo finálovou TOP 12 barmanů několik náročných výzev. Ve středu 24. 5. proběhly dvě soutěžní disciplíny, na které se mohli barmani dopředu připravit. Jedna byla na bázi ginu Tanqueray, ve které měli barmani připravit twist na moderní Martini. Druhá disciplína byla na bázi whisky Johnnie Walker Black Label. V této disciplíně měli soutěžící připravit drink, který v originále nebyl na whisky založený.

MYSTERY BOX

Druhý finálový den odstartoval ve čtvrtek 25. 5. v hotelu Four Seasons, kde proběhlo losování tzv. mystery boxem. Každý z finalistů si vylosoval jedno roční období a podle něj mu pak byla přiřazena jedna značka – jaro například reprezentoval gin Tanqueray. Po vylosování měli soutěžící 15 minut na přípravu drinku inspirovaného vylosovanou značkou a ročním obdobím.

Po těchto disciplínách sečetla porota body a ze soutěžící finálové TOP 12 vybrala super finálovou 6 nejlepších barmanů, kteří postoupili do čtvrtečního finále, tzv. The Wheel of Fortune, neboli „Kolo štěstěny“. Celá šestice finalistů měla k dispozici dvě stejné ingredience (Don Julio Anejo a nealkoholický destilát Seedlip). K nim si poté vytočili třetí základní ingredienci z portfolia Diageo Reserve. Dále si finalisté vytočili ovocnou ingredienci, kterou museli použít minimálně do dvou koktejlů. Po určení všech ingrediencí měli soutěžící dvě minuty na přípravu a pět minut na namíchání tří drinků, které následně prezentovali porotě.

6 TOP finalistů

Jan Šebek, Becher´s Bar, Karlovy Vary,

Jan Vlasák, Liquid Office, Praha

Luca Cerqueglini, L´Fleur Bar, Praha

Bára Kulhánková, Brloh Bar, Mělník

Martin Vogeltanz, Zapa Bar, Český Krumlov

Peter Plieštik, Cafe Slavia, Praha

Ocenění inspirované prchavými ingrediencemi – kouřem a bublinami

Cenu pro letošního výherce opět vytvářel známý český designér Jan Plecháč. Při tvorbě letošní ceny se inspiroval samotnou prací barmanů, kterou nazývá magií. Jan Plecháč se snažil zhmotnit prchavé ingredience, se kterými barmani při své práci často pracují – kouř a bubliny.

HISTORIE SOUTĚŽE

Soutěž Diageo Reserve World Class vznikla v roce 2009 a prvního ročníku se zúčastnilo 14 světových zemí. Vůbec prvním vítězem se stal Řek Aristotelis Papadopoulos. O pět let později se mezi soutěžící země probojovalo do světového finále i Česko a Slovensko. V Česku nyní probíhá 9. ročník soutěže, které již podruhé pořádá společnost STOCK Plzeň-Božkov.

Kromě ocenění těch nejlepších barmanů z celého světa je cílem Diageo World Class také dlouhodobá péče o barmanskou komunitu – a to jak podporou, tak vzděláváním a inspirací. Zasazuje se také o podporu trhu a inspiraci k lepší konzumaci alkoholu (Better drinking).


Mohlo by vás zajímat

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.