08.09.2021 Jana Čiháková
K popcornovému boomu nejvíce přispěl vynález sáčků k přípravě v mikrovlnné troubě. Jsou praktické, popcorn je čerstvý, chutný a hotový během 3 až 4 minut. Ale podívali jste se někdy vůbec na složení? Tři procenta z celého obsahu sáčku tvoří sůl a nepřehlédnutelné je i zastoupení tuku.
Když výrobky porovnáte v řadě, zjistíte, že procentuální zastoupení těchto látek je téměř všude srovnatelné, snížené není ani u výrobců, kteří na obal použili animované obrázky, což může evokovat dojem, že jde o potravinu dětem určenou či vhodnou ke konzumaci dětmi.
Více než 70 % populace v Čechách reaguje na nadbytečný příjem soli zvýšením krevního tlaku, přičemž téměř 50 % dospělé populace v České republice hypertenzí už trpí. Odhaduje se, že snížením denního příjmu soli na zhruba polovinu by v Česku došlo k omezení výskytu cévních mozkových příhod o čtvrtinu a výskytu kardiovaskulárních onemocnění o 17 %. Proto je v této oblasti velice důležitá prevence a osvěta. Ministerstvo zdravotnictví nadále na svých stránkách varuje, že počátky hypertenze je třeba hledat již v dětském věku.
Zdravotní rizika představuje i palmový olej. Vysoká konzumace palmového oleje může škodit, na druhou stranu palmový olej v potravinách/jídelníčku nemusí znamenat nutně problém. Záleží na tom, jaký tuk nahrazuje, jaký je celkový obsah nasycených mastných kyselin ve stravě a v neposlední řadě, jak vypadá celkové složení jídelníčku. „V poslední době je v souvislosti s vyšší konzumací palmového oleje diskutována i problematika n-6 (omega 6) a n-3 (omega 3) nenasycených mastných kyselin,“ uvádí dále RNDr. Pavel Suchánek, člen Fóra zdravé výživy.
Při zvýšené konzumaci palmového oleje se zvyšuje podíl nejen nasycených mastných kyselin v jídelníčku, ale také n-6 masných kyselin. „Ty mají obecně pozitivní vliv na naše zdraví, ale jejich konzumaci je třeba kompenzovat vyšším příjmem zdrojů n-3 masných kyselin, aby nedocházelo k některým negativním vlivům na náš organizmus,“ doplňuje RNDr. Suchánek. Mastné kyseliny n-3 jsou přitom v naší stravě dlouhodobě nedostatečně zastoupené. Jejich nejdůležitějším zdrojem jsou zejména ryby, některé rostlinné tuky a oleje, některé ořechy a semínka.
V neprospěch popcornu mluví i varovná zpráva z FDA (U.S. Food and Drug Administration). V té se uvádí, že chemický nátěr použitý v pytlících do mikrovlnné trouby po zahřátí vytváří perfluoroktanové kyseliny, které jsou s největší pravděpodobností karcinogenní. A ty se samozřejmě dostávají i do popcornu. Žádné výzkumy to sice prozatím stoprocentně nepotvrdily, ale již se proslýchá, že tyto látky způsobily kancerózy a vážné respirační potíže u laboratorních zvířat, která byla vystavována jejich působení. Existují i studie (UCLA), které prokazující přímý vliv kyseliny perfluoroktanové na plodnost. Testování zatím dokázalo, že stejná látka vyvolává rakovinu jater, varlat a slinivky břišní.
Při přípravě popcornu navíc vzniká diacetyl, který způsobuje respirační obtíže a patrně přispívá i vzniku rakoviny plic. Předpokládá se sice zatím, že k tomu, aby člověk onemocněl, musí být vystavován těmto plynům ve skutečně vysokých koncentracích, nicméně to, co se považuje za vysokou a nízkou hladinu také není identifikováno. Víme zatím jen, že respirační potíže se už řešily v souvislosti s továrními dělníky vyrábějícími popcorn vystavenými chemikáliím, a údajně se u nich zvýšila i úmrtnost na rakovinu plic. Studie dokázaly, že mikrovlny způsobují odpařování těchto chemikálií, které se tak dostanou i do popcornu a dále i to, že tyto látky se navíc v těle mohou hromadit celé roky a jejich nepříznivý účinek se může projevit až s letitým odstupem.
Všechny tyto teze jsou sice podrobovány dalšímu a dalšímu zkoumání, prozatím neexistuje verdikt, který by jednoznačně shrnul rizika konzumace popcornu ze sáčku. Vzhledem k výše uvedenému je ale zřejmé, že rozhodně nejde o potravinu určenou k denní konzumaci a už vůbec ne dětmi a maminky by se měly zamyslet, zda jim ta hodina klidu denně, kdy dítko posadí s plnou mísou před televizi, stojí za případná rizika.
Text Jana Tobrmanová Čiháková, foto shutterstock
16.08.2024 | Pečivo představuje základní složku stravy pro široké spektrum populace, a proto je zásadní porozumět jeho kvalitativním rozdílům. V poslední době se mnoho spotřebitelů přiklání k tmavému pečivu s přesvědčením, že je nutričně výhodnější ve srovnání s tradičním bílým pečivem. Tato domněnka však není vždy podložena fakty, a proto je nezbytné pečlivě analyzovat složení pečiva.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.