Produkce zmrzliny může v ČR letos dosáhnout rekordu

Produkce zmrzliny může v ČR letos dosáhnout rekordu

16.08.2018 ČTK

Výroba zmrzliny v České republice v loňském roce přesáhla 44 milionů litrů, čímž se přiblížila rekordu z roku 2004, kdy se vyrobilo skoro 46 milionů litrů.

V tiskové zprávě to dnes uvedl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda s odvoláním na data evropského statistického úřadu Eurostatu. Vzhledem k pokračující ekonomické prosperitě a vedrům lze očekávat, že letošní produkce zmrzliny rekordní hodnotu překoná, dodal Kovanda.

Produkce zmrzliny v Česku v posledních letech podle dat Eurostatu značně kolísala. Zatímco v roce 2004 dosáhla rekordní hodnoty, v letech 2001 a 2008 se vyrobilo zhruba 25 milionů litrů.

V současnosti je objem produkce vysoký, z hlediska přepočtu na obyvatele ale Česko zůstává mírně pod průměrem zemí Evropské unie. Loni se vyrobilo 4,2 litru zmrzliny na jednoho Čecha. Žebříčku vévodí Belgie (17,3 litru na osobu), Estonsko (13,7 litru) a Litva (12,4 litru).

Podle celkového vyrobeného objemu bylo loni nejproduktivnější unijní zemí Německo s více než 517 milionů litrů zmrzliny. Následovaly Itálie (více než 511 milionů litrů) a Francie (téměř 466 milionů litrů), vyplývá z dat Eurostatu.

Podle dřívějších údajů společnosti Nielsen loni Češi za zmrzlinu utratili meziročně o čtyři procenta víc, celkem 3,1 miliardy korun. Spotřebitele neodradilo ani zvýšení průměrné ceny za litr o tři procenta na téměř 91 korun.

Češi dlouhodobě nakupují nejvíce jednoporcové zmrzliny. Loni tvořily téměř polovinu (46 procent) celkové spotřeby zmrzliny i přesto, že objem prodeje klesl o 0,2 procenta. Rodinná balení tvoří 35 procent a v průběhu tří let se jejich důležitost zvýšila hlavně na úkor zmrzlinových dezertů, např. dortů, které, naopak, mírně ztrácí z podílu celkových prodejů zmrzlin (19 pct), uvedla společnost Nielsen.


Mohlo by vás zajímat

SEZÓNA GRILOVÁNÍ ZAČALA... ZNÁTE ZÁSADNÍ ZÁSADU, KTERÁ CHRÁNÍ PŘED BAKTERIEMI?

07.06.2024 | Při grilování masa je třeba používat čerstvé suroviny, které byly uchovávané v chladu, a maso dostatečně dlouho tepelně upravovat. Naopak při příliš vysokých teplotách mohou vznikat nežádoucí chemické látky s karcinogenními účinky. Na dnešní tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví (MZd) to řekl Matyáš Fošum pověřený funkcí hlavního hygienika.

Sněmovna zřejmě schválí snazší podmínky nižší daně z piva pro malé pivovary

11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.

PRODÁVAT BORŮVKY NA LITRY JE NEZÁKONNÉ, PŘESTO JDE O ČASTÝ JEV

31.07.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) důrazně upozorňuje na prodej nebalených borůvek a dalších druhů sypkého ovoce. To musí být výhradně nabízeno a prodáváno výhradně v hmotnostních jednotkách, tedy na kilogramy, nikoliv na objemové jednotky, jako jsou litry.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.