11.07.2016 Redakce
Každému chutná něco jiného. Někdo si objedná k obědu svíčkovou se šesti, jiný zase preferuje saláty s grilovaným kuřetem. Stejně tak tomu je i v případě používání nejrůznějších majonéz a kečupů.
Grilovací omáčky mají dlouhou dobu trvanlivosti. Najdete je často v regálech u kečupů nebo ve speciálních sezónních gril-koutkách, které některé prodejny mají. Ačkoli je doma můžete mít ve špajzu klidně rok, po otevření patří bezpodmínečně do lednice. Omáčky by také neměly stát dlouho v teple. Nejsou tomu uzpůsobené. Pokud tedy s přáteli chystáte grilovací party, správný způsob není postavit celá balení na stůl, ale vyklopit do mističky a zbytek neprodleně uložit do lednice.
Ve skle nebo v plastu?
Do čeho výrobce svou omáčku uloží, se liší kus od kusu. Zda sklo či plast, to opravdu záleží na vašich preferencích a také na tom, čemu ze spotřebitelského hlediska dáváte větší váhu. Nám se například líbí, že u obalů ve skle vidíte obsah. Mohli jsme si tedy prohlédnout částečně i texturu omáčky, zda obsahuje nějaké kousky i jak tmavá je její barva. U barbecue se nám třeba potvrdil předpoklad, že ty více červené tíhnou chuťově spíš ke kečupům, ty tmavší byly většinou pikantnější a kouřovější.Avšak pokud dávkujete přímo ze skleněné láhve, pravděpodobně vás tu potrápí obdobný „kečupový problém“. Dlouho nic neteče a pak si na maso nalijete polovinu nádoby. To se vám u plastového obalu díky praktické „hubičce“ nestane. Plast se vám také nerozbije a co se hmotnosti týče, sklo mu nemůže konkurovat. Nicméně jeho hlavní nevýhodou je zase propustnost, při které dochází k průniku vodní páry, molekul látek a složek vzduchu.
Výsledek testu se dočtete v srpnovém čísle Světa potravin, které je v prodeji od 25. 7. 2016
07.06.2023 | Při testování ovocných jogurtů se obvykle zaměřujeme na podíl ovocné složky, každý z nás si chce přece užít poctivou ovocnou nálož. Je tu však ještě další kritérium, které by mělo spotřebitele vést k výběru, a to množství laktobacilů a streptokoků v jogurtech. Právě jejich poměr totiž ovlivňuje výslednou chuť.
09.12.2023 | Medové kroužky platí za oblí- benou snídani nebo svačinu nejen mnoha dětí, ale i do- spělých. Jen samotné slovo med evokuje u mnoha stráv- níků garanci zdravého a pří- rodního produktu. Je to ale opravdu taková výhra?
22.09.2023 | Konkurence, rivalita a z toho vyplývající snaha být co nejlepší a nejúspěšnější na trhu, se nevyhýbá ani pekařům. Objektivní srovnání kvality chleba se tak stalo výzvou pro Svaz pekařů a cukrářů v ČR, který pravidelně pořádá národní soutěž Chléb roku. Do ní se může přihlásit každá pekárna, bez ohledu na to, jestli je členem cechu nebo nikoliv, zda jde o průmyslovou nebo řemeslnou pekárnu. Novinkou letošního ročníku je účast obchodních řetězců, jejichž provozy splňují definici pekárny (Albert, Globus, Tesco). A jak dopadlo klání nejlepších z nejlepších?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.