18.12.2019 Jana Čiháková
Čím větší, tím lepší u kapříka neplatí. Maso je nejchutnější, pokud váží kolem dvou kil. Kromě dobře naplánovaného nákupu je také důležité následné uchování ryby do chvíle, než z ní bude připravena štědrovečerní večeře.
„Nenechte se zlákat velikostí. U kapra rozhodně neplatí čím větší, tím lepší. Jeho maso je nejchutnější, pokud váží kolem dvou kil. Při vyšší váze se často stává, že je kapr příliš cítit rybinou,“ doporučuje český šéfkuchař Přemek Forejt.
Jak tedy postupovat? Vždy kupujte rybu těsně před odjezdem domů, a to maximálně 24 hodin před zpracováním, minimalizujte tzv. teplotní šok, při kterém je ryba skladovaná na ledu o teplotě 3–5 °C náhle vystavena skokovému zvýšení teploty. Pro delší přepravu je vhodný chladicí box. Pokud chcete zachovat nejvyšší kvalitu teplotu ve vaší ledničce nastavte přesně na 5 °C.
Kapr by měl být co nejrychleji po uskutečnění nákupu zpracován. Pokud trváte na zakoupení živého kapra, po celou dobu převozu by měl mít přístup ke kyslíku, nejlépe ve vodě. Nedoporučujeme nechávat plavat rybu doma ve vaně, voda je totiž chlorovaná a ryba se dusí.
Vybírat také můžete tzv. omega 3 kapry, tedy ty se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin. Jako alternativa typicky české vánoční ryby budou k dispozici i prémiové druhy mořských ryb například islandský losos, arktická treska lovená za polárním kruhem či tuňák Hamachi z Japonska. Novinkou je pak modroploutvý tuňák nejvyšší kvality z chorvatských farem, který je běžně určen pro japonský trh, kde se používá pro přípravu sushi.
Kádě s rybami sice vyrostou v době předvánoční na každém rohu, ale samozřejmě si jejich prodej nemůže zřídit každý, existují pro něj jasně stanovená pravidla. Osoba, která chce provozovat sezónní prodej, musí místně příslušné veterinární správě oznámit čas a místo prodeje. Za předpokladu, že nepůjde jen o prodej živých ryb, ale ty budou na místě také zabíjeny, kuchány a porcovány, musí prodejce vlastnit zdravotní průkaz a ryby zabíjet předepsaným způsobem. Ryba se nejprve omráčí tupým předmětem kousek nad očima a okamžitě poté se vykrví přetnutím žáber, případně míchy a cév těsně za hlavou. V žádném případě není dovoleno kapra zaživa odšupinovávat, vytlačovat mu jikry nebo mlíčí, ohrožovat mu oči či ho brát za skřele. Usmrcování musí probíhat výlučně na přání zákazníka, nikdy ne do zásoby, aby se vyloučil prodej leklých kusů. Ty jsou tzv. konfiskáty a je nutné je zlikvidovat předepsaným způsobem.
Pokud by se vám stalo, že kapr cestou domů lekne, nic dramatického se neděje. V takovém případě ho co nejdříve vykuchejte a vyjměte vnitřnosti. Pokud by vám však kapr leknul například přes noc ve vaně a nevíte, jak dlouho v tomto stavu zůstal, rybu rozhodně nekonzumujte. Jestli chcete v předvánoční době vykonat dobrý skutek, vyberte si určitě jiný než vypustit kapra zpět na svobodu. Ryba na to není připravena, po podzimním výlovu je sádkována, kdy se zbaví bahenního pachu a nechá se vylačnit, v této kondici v drtivé většině případů do několika dní uhyne. Naštěstí i díky osvětě veterinární správy těchto neukázněných zákazníků i obchodníků, kteří se takto zbavují neprodaných kusů, ubývá.
Náš tip:
Síť MAKRO otevře venkovní prodej kaprů už zítra 19. prosince v 8 hodin ráno. Ve stejný den startuje také oblíbená akce „kapr a sekt“. Pokud zákazníci nakoupí v období od 19. do 22. 12. v prodejnách MAKRO nákup v hodnotě nad 2 999 Kč bez DPH, získají navíc vánočního kapra a lahev Bohemia Sekt Brut. Čerstvé ryby budou na prodejnách k dispozici i na Štědrý den, konkrétně od 8:00 do 11:30.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
21.07.2024 | Vínomilci, zbystřete! V České republice to poslední dobou žije vinařskými akcemi, které vám doslova vyrazí dech. Celoročně se konají různé spojené s moravskými a českými víny, je jich opravdu spousta. Ale co je nejvíc top? Určitě vinobraní! Tyto slavnosti jsou zkrátka zážitkem roku a lidé je milují. Pojďme se na ně podívat zblízka.
29.07.2024 | Vinař Miloslav Machuča z Úval u Valtic na Břeclavsku začal sklízet první hrozny již dnes a předpokládá, že první burčák bude k dispozici již 1. srpna. Tento termín je prvním dnem, kdy lze tento oblíbený nápoj oficiálně nabízet. Letos vegetační průběh urychlil zrání všech plodin, což vede k časnějšímu zahájení sklizně. Machuča zároveň hodnotí letošní úrodu jako lepší než v předchozích letech.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.