Všechno má své místo, u potravin to platí dvojnásob

Všechno má své místo, u potravin to platí dvojnásob

15.05.2020 Jana Čiháková

Z karanténních důvodů se mnozí zásobili větším množstvím potravin. Víte, jak různé suroviny správně skladovat, tak aby vydržely čerstvé a nepodlehly rychlé zkáze? Přinášíme několik základních doporučení.

Každá suroviny vyžaduje různé skladování. Některé obaly, ve kterých si potraviny zakoupíte, nejsou pro jejich dlouhodobé skladování vhodné. Ideálně suroviny přesypte do vhodných uzavíratelných nádob. Uchovávejte je na tmavších, chladnějších a suchých místech. „Pokud kupujete biopotraviny, které nejsou nijak chemicky ošetřeny, nemají uměle prodlouženou trvanlivost, mohou být lákavou potravou pro různé druhy škůdců, kteří v těchto teplých jarních dnech zažívají svoji zvýšenou aktivitu, je způsob skladování velmi důležitý,“ upozorňuje  Barbora Hernychová, expertka na přirozenou stravu ze společnosti Probio.cz.

Žádný igelit

Pekárenské výrobky do igelitu nepatří a díky správnému skladování se dá značně prodloužit jejich poživatelnost. „Chléb a další pečivo zabalte nejlépe do kuchyňské utěrky či látkového sáčku z přírodního materiálu – bavlna, len, konopí,“ radí expertka. Utěrka pomůže pohltit vlhkost, kterou pečivo vydává, takže tak rychle nezplesniví. Starší chléb usušte a nastrouhejte, poté použijte na zahušťování polévek či na přípravu chlebového nákypu.

Suché na suché

Suché potraviny (rýže, luštěniny, obiloviny, těstoviny, mouky apod.) mají tendenci na sebe vázat vlhkost, která by následně mohla způsobit jejich plesnivění. Pevně uzavřená nádoba na suchém a temném místě je nejlepší prevencí. „Celozrnné mouky nemají rády teplo a přímé slunce, tím, jak mají více živin, více olejů a enzymů, jsou ještě více choulostivější. Takže je nenechávejte na polici na světle,“ doporučuje Bára Hernychová. Dbejte pozornosti, abyste v potravinách neměli škůdce (moly, červotoče, pilouse aj.). Celozrnná mouka vydrží zpravidla okolo půl roku, klasická bílá až devět měsíců.

Potraviny, které milují chlad

Vejce patří do přihrádky v lednici širší stranou dolů. Skladují se v chladu, ideálně při nekolísavé teplotě 5 až 8 °C. Skořápku neomývejte ani neotírejte, abyste nenarušili její ochranný film. Také uvařená vejce se dají uchovávat, nejjednodušeji v hrnku s osolenou vodou, který vložte do lednice. Trvanlivost vajec je 28 dnů od snášky. V případě, že chcete poznat stáří vejce, stačí je ponořit do hrnku s osolenou vodou. Ta čerstvá se budou držet u dna, a čím bude vejce starší, tím bude stoupat výš. Do různých pokrmů jsou nejvhodnější čerstvé bylinky. „Aby si déle udržely svoji skvělou chuť, uložte je stonky do sklenice s vodou nebo speciálních nádobek s víčkem, dolů se dá voda a nahoře se uzavře, aby nevysychaly. Můžete je také zamrazit v ledových kostkách s vodou nebo olejem,“ doporučuje expertka z Probia.cz. Čerstvé maso je doslova živnou půdou mikroorganismů. Dávejte proto velký pozor, aby byla dodržena teplota skladování, ideálně do 4 °C, u ryb a mletého masa okolo 0 až 2 °C. Maso uložte na nejchladnější místo v lednici, buď v původním obalu nebo v uzavřené nádobě, aby nemohlo dojít ke kontaminaci jiných potravin. Mléko se vždy skladovalo v chladu a tmě, a to platí dodnes. Tvrdý sýr nenechávejte v původním obale. Ve fólii rychleji plesniví. Raději ho skladujete pod poklopem nebo ve voskovaném papíru v lednici. Jogurty v kelímku vydrží déle, pokud je při ukládání do lednice obrátíte dnem vzhůru.

Co do chladničky nepatří?

Obecně se dá říct, že většině zeleniny, stejně jako ovoci uchovávání v lednici neprospívá, lepší je využít přirozené klima. Je dobré, aby se zelenina a ovoce skladovaly odděleně a to buď v chladné, temné spíži nebo v suchém sklepě. Ovoce a zeleninu omývejte až těsně před konzumací. Pro brambory je ideální suché, chladné místo. Před použitím brambory vždy zkontrolujte a případné klíčky vyřízněte, obsahují jedovatý solanin. Jablka skladujte v na chladnějších místech, ideálně v bedýnkách ve sklepě, déle vydrží. Uchovávejte je odděleně, pokud nechcete, aby díky ethylenu, který uvolňují, urychlovaly zrání jiných druhů ovoce. Rajčatům, stejně jako lilkům a paprikám, se daří v teplejších podmínkách. Zima a lednice jim nesvědčí, neboť v ní ztrácí chuť i hodnotné látky. Nejlépe jim bude v rozmezí 8 až 15 °C, nebo v pokojové teplotě. Banány do lednice nepatří, nejlépe jim bude v teplotě okolo 15 °C, případně v teplotě pokojové. Proces zrání můžete zpomalit tím, že jednotlivé banány oddělíte z trsu a jejich stopky obalíte potravinovou fólií. Stejně jako u jablek dejte pozor na uvolňovaný ethylen, který urychluje zrání ostatního ovoce.


Mohlo by vás zajímat

K DOBRÉ RYBĚ SKLENKA DOBRÉHO VÍNA: RYCHLÝ WINE PAIRING

22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.

Slovensko zavede daň ze slazených nápojů: Česko je s otazníkem, komora daň považuje za hloupost

12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.

BEZMASÝ, ALE ROZHODNĚ NE NUDNÝ! JAK PŘIPRAVIT SKVĚLÝ VEGE BURGER?

23.02.2023 | Burgery bez masa jsou jasnou volbou pro lidi, kteří jsou vegetariáni nebo vegani. To ovšem neznamená, že jsou určené jen pro ně. Vyměnit občas hovězí placku za rostlinnou variantu může přinést hned několik benefitů.   Zapomeňte na suchou placku bez chuti uprostřed housky. Šťavnatý a chutěmi nabitý burger si můžete připravit i bez masa. Inspirujte se osvědčenými tipy z praxe. Máme pro vás recepty na "plant based" placky i triky pro správné sestavení a obložení burgeru.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.