10.03.2020 Jana Čiháková
Moldavsko, proslavené bohatou historií a dlouholetou tradicí pohostinnosti v podobě jídla a vína, oznámilo, že otevírá tři nové vinařské stezky, které jsou skvělou bránou pro objevování této nepříliš známé destinace.
Moldavské vinařské stezky úspěšně navazují na projekt ITER VITIS ROUTE, Evropské kulturní stezky révy a vína „Iter Vitis - Les Chemins de la Vigne“. Propaguje je Evropská federace Iter Vitis a v roce 2009 získaly certifikaci „Kulturní stezka Rady Evropy“. Projekt „Iter Vitis -Les Chemins de la Vigne“ usiluje o zachování biodiverzity vína a chce vyzdvihnout jeho jedinečnost v globalizovaném světě. Moldavská asociace pro cestovní ruch (ANTRIM) v tomto projektu představuje Moldavsko a chce rozvíjet autentické vinařské zážitky a plány cest zaměřených na víno pro turisty. Moldavské vinařské stezky už zahrnují 7 jedinečných vinařských a gastronomických itinerářů, nezapomenutelné návštěvy 30 vinařství, sklepů a ochutnávkových míst, přístup na 15 vinařských akcí a celou řadu působivých kulturních zážitků.
Moldavské vinařské stezky prochází třemi regiony, které mají zaručené chráněné zeměpisné označení (PGI). Centrální vinařská stezka Codru (Codru PGI Wine Route) představuje největší počet vinic, kde naleznete výjimečná bílá, červená a šumivá vína. Vinařská stezka Trajánův val (The Trajan's Wall PGI Wine Route) vede z hlavního města Kišiněv na jihozápad. Známá svými červenými odrůdami prochází autonomní oblastí Gagauzie s tureckým vlivem a rozmanitou gastronomií. Vinařská stezka Štěpána Velikého (The Stefan the Great PGI Wine Route), která začíná v Kišiněvu a pokračuje na jihovýchod, vám představí neuvěřitelná vína, historické monumenty a krajinu, která vám vezme dech.
„Moldavské vinařské stezky tvoří síť tři stezek, které vedou do historických vinařských regionů Codru, Valul lui Traian a Stefan Voda. Stezky začínají v hlavním městě Kišiněv a slouží jako kulturní a dobrodružné koridory, které mapují festivaly, události a nejzajímavější místa jako penziony, pevnosti, kláštery, přírodní rezervace a archeologické památky. Turistům tato síť poskytne jasný itinerář a zároveň jim ukáže neposkvrněnou autenticitu a neočekávané gurmánské zážitky spojené s více než 5000 lety historie výroby vína a významnou vinařskou produkcí," říkají zástupci Lonely Planet.
09.08.2024 | Letos si burčák užíváme podstatně dříve. Podle vyjádření Svazu vinařů zhruba o 20 dní. Jako burčák se smí na českém trhu ALE označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt, což někteří prodejci nedodržují. Jak jim nenaletět?
04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.