24.06.2019 | Moravské a české vinice v souvislosti s klimatickou změnou ohrožuje nový fenomén, kterým jsou choroby kmene révy vinné. Tato onemocnění, mezi něž jako nejznámější patří ESCA, se významně šíří zejména s ohledem na delší periody suchého a teplého počasí střídající se s delšími periodami chladu a vlhka.
20.06.2019 | První barbecue neboli rožnění se odehrálo údajně v jedné černošské baptistické obci na Floridě. Zdejšího reverenda napadlo, že prostřednictvím prodeje grilovaného masa by mohl jednoduše získat prostředky na zvelebení obce.
20.06.2019 | Více než 100 druhů piv včetně letních speciálů uvařili sládci na festival Pivobraní, který se v sobotu uskuteční v Novém Jičíně. Představí se tam 30 pivovarů a kromě regionálních piv budou návštěvníci moci ochutnat také chmelové moky z Francie, Polska, Slovenska, Belgie a Itálie. ČTK to dnes sdělila mluvčí novojičínské radnice Marie Machková.
17.06.2019 | Ačkoli si celer pravidelně dávala už Kleopatra a to nejen, aby měla hustou hřívu, ale i pro jeho afrodiziakální účinky, dlouhou dobu měl nálepku nepopulárního outsidera. Nyní se ale karty otáčí. Celer zažívá doslova renesanci, plní menu těch nejlepších restaurací i Youtube kanály. Dejte mu šanci, receptů je spousta a zdraví prospěšných látek má na rozdávání.
14.06.2019 | Minulý týden byla zahájena sklizeň domácích raných brambor. Spotřebitelé tak mají v obchodech opět k dispozici rané konzumní brambory z české produkce. Loňská sezóna byla poznamenána dlouhotrvajícím suchem během vegetace a produkce byla podprůměrná. V letošním roce proběhla výsadba v dobrých klimatických a půdních podmínkách.
07.06.2019 | Tento dietní zázrak pochází od Inků, od kterých je pro Evropu získali Španělé. Ovšem původně ne jako potravinu, ale jako exotickou květinu. Teprve v 18. století brambory získaly v Evropě význam jako chutné a přitom výživné potraviny.
06.06.2019 | Marek Pavala, třetí nejúspěšnější kuchař z první řady kulinářské show MasterChef, vás nepozve na klasickou grilovačku. Ale do kuchyně přímo na zelené louce. Nudu všednosti tu určitě nenajdete a šišiky? Ty si musíte sami nasbírat v lese.
05.06.2019 | Zatímco v zimních měsících vás obavy z přítomnosti potravinových molů nijak netížily, jaro vše přetáčí o sto osmdesát stupňů. Neprobouzí se totiž jen příroda, ale i jejich aktivita a přirozeně hledají ráj na zemi…ideálně v nejbližší spíži.
30.05.2019 | Světem koluje nekonečné množství rozličných typů diet, z nichž každá útočí na emoce budoucích klientů celou řadou argumentů tak, aby si člověk vybral právě a pouze tu „nejlepší a správnou“, která „vyřeší“ jeho problémy s nadváhou. Princip hubnutí je přitom jednodušší jen mrknutí oka.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.