Zaujalo nás

VĚDCI O BAKTERIÍCH V ROZVÁŽENÉM JÍDLE: VÁŽNÉ ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY

02.05.2023 | Obliba donáškových služeb mezi lidmi v posledních letech roste. Rozvoz nabízí stále více restaurací, které začaly s přepravou jídla například už v době pandemických omezení. Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se ve spolupráci s kolegy z Veterinární univerzity Brno rozhodli prozkoumat, jakým způsobem se při převozu a následném chladnutí množí v jídle vybrané bakterie.

ČESKÁ JABLKA V OBCHODNÍCH ŘETĚZCÍCH: JEHLA V KUPCE SENA?

02.05.2023 | Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) dnes uspořádal kulatý stůl k problematice jablek v tržní síti. O situaci ovocnářů, spotřebitelských cenách, cenách zemědělských výrobců (CZV) a podpoře českého ovocnářství diskutovali na Ministerstvu zemědělství zástupci Potravinářské komory, Agrární komory, obchodních řetězců i Ovocnářské unie.

PŘÍBĚH LEŽÁKU: VÉVODA NEDOKÁZAL UDRŽET ČISTOTU V PIVOVAŘE A ZMĚNILA SE BUDOUCNOST PIVOVARNICTVÍ

28.04.2023 | Baron von Degenberg neměl syna a vévoda Maxmilián I. Bavorský nedokázal udržet čistotu ve svém pivovaře. Tyto dvě zdánlivě nesouvisející věci stály u zrodu jednoho z nejoblíbenějších piv světa: ležáku. Historikům a genetikům se zřejmě podařilo vystopovat přesný okamžik, kdy vznikly pivní kvasinky, které jsou pro uvaření ležáku nutně potřeba, a spolu s ním i chvíli, kdy se v mnichovském pivovaru Hofbräuhaus změnila budoucnost pivovarnictví, napsal deník The Times.

UKRAJINSKÉ OBILÍ JE V POŘÁDKU, HLÁSAJÍ INSPEKTOŘI

28.04.2023 | Dosavadní kontroly obilovin a obilných mlýnských výrobků, které pocházely zejména z Ukrajiny, neodhalily žádné překročení zákonných limitů nebezpečných látek. V tiskové zprávě o tom informovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která dosud dokončila analýzu 25 vzorků z 63 odebraných.

VESNICE PŘICHÁZEJÍ O SVOJE HOSPŮDKY: SKONČILO 15 % PODNIKŮ

24.04.2023 | Gastronomie zatím marně vyhlíží lepší časy a vůbec nejhorší je situace hospod na vesnicích a v menších městech. Po dvou covidových letech loni do jejich podnikání výrazně zasáhl růst cen prakticky všech vstupů, který vesničtí restauratéři nemohou plně přenášet na své hosty.

"SUPERPOTRAVINY" ISWARI ZAMÍŘILY NA LABETU

24.04.2023 | Tradiční česká značka Labeta se stala výhradním distributorem portugalské značky superpotravin ISWARI. Portfolio této značky aktuálně činí cca 45 druhů výrobků a celoročně je k dostání na oficiálním e-shopu www.labeta.cz.

MOHOU BÝT PÁLIVÉ CHIPSY NEBEZPEČNÉ? VE FRANCII JE STAHOVALI Z PRODEJE

21.04.2023 | Obchod s potravinami na severovýchodě Francie stáhl z prodeje extrémně pálivé lupínky vyráběné v České republice, protože je považuje za nebezpečné. Kukuřičné chipsy s názvem Hot Chip Challenge se totiž staly předmětem zájmu mládeže, která se natáčí při snaze o jejich konzumaci a tato videa pak zveřejňuje na sociálních sítích, zejména na tiktoku.

JAK SE ZJIŠŤUJÍ RIZIKOVÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH?

21.04.2023 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalí u potravin a zemědělské produkce dvě až tři procenta nevyhovujících vzorků ročně. Redakci to přiblížil ředitel pražského inspektorátu SZPI Petr Cuhra. Laboratoře podle něj dělají rozbor na přítomnost více než 400 zbytků účinných látek. Jde především o testy na přítomnost mykotoxinů nebo zbytků pesticidů.

CENY PEČIVA JSOU I PŘES ZDRAŽENÍ PŘÍZNIVÉ: ČEŠI OBSADILI 5. PŘÍČKU

19.04.2023 | Čeští pekaři prodávají páté nejlevnější pečivo v Evropské unii, zároveň jim ale stouply náklady na energie výrazně více než v ostatních zemích. ČTK to řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý, podle kterého jsou proto čeští pekaři pod mnohem větším ekonomický tlakem a cena pečiva stagnuje od loňského listopadu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.