21.03.2022 | S cílem pomoci spotřebitelům při výběru zdravějších potravin při nákupu a přispět k prevenci chronických onemocnění souvisejících s výživou se na celém světě postupně zavádí nutriční značení na přední straně obalu. Nějakou dobu se zdálo, že vědecké důkazy zvítězily. Ale teď...
14.03.2022 | Mrtvice zabije v ČR více než 8000 lidí. Ryby mohou být výbornou prevencí. Bohužel ryby se v ČR moc nekonzumují. Asi 6-8 kg. To je opravdu málo. V dalších zemích na západ je spotřeba daleko vyšší (násobně). Minimální doporučení je alespoň tučné ryby (porce) 2x týdně. Studie z USA potvrzuje, že ryby jsou jasnou prevencí cerebrovaskulárních onemocnění.
14.03.2022 | Dlouho se tvrdilo, že náš organismus umí vyrobit dostatečné množství vitamínu K a najít někoho, u koho byly hodnoty pod limitem, bylo spíš vzácné. V posledních letech však objevuje více a více případů, kdy tomu tak není. Svůj podíl na tom má zejména nevyvážená strava. Kde se blahodárné „káčko“ ukrývá a co by se stalo, kdyby přestalo plnit svou funkci?
01.03.2022 | Poklad dálného východu je starší než vynález písma i než základy prvních pyramid v Gíze. Poznatků o využívání cizrny sice není mnoho, z dochovaných pramenů o životě starověkých civilizací, je však patrné, že platila za zázračný elixír života. Byla to totiž právě cizrna, patrně připravována již v té době ve formě jakési kaše, díky čemu přežívali poutníci dlouhá tažení pouští. Dnes už víme, že za její prospěšností pro lidské tělo nestojí ochranná ruka bohů, ale její unikátní složení.
25.02.2022 | O důležitosti snídaně mluví specialisté na výživu už léta, dlouhodobé statistiky i přesto ukazují, že procento populace, které hlavní jídlo dne vynechává, se blíží ke čtyřicítce. Spotřebitelé přitom důvodem udávají, že po ránu nemají hlad, případně nemají dostatek času na její přípravu. Víte například, že absencí snídaně je v ohrožení i zdraví srdce?
21.02.2022 | Pokud jste si zvolili hubnutí podle Atkinse, čeká vás program omezeného příjmu sacharidů, který slibuje trvalé snížení hmotnosti. Správně sestavená strava zahrnuje jídla bohatá na vlákninu a další výživné látky, spoustu vitamÍnů, minerálních a fytochemických látek, správné množství bílkovin a tuky vhodného typu. Jdete do toho?
16.02.2022 | Odnaučit děti plýtvat potravinami a zlepšit jejich vědomosti o spotřebě jídla má za cíl nový vzdělávací projekt Smart Food. Základním školám nabídne interaktivní výuková média a vzdělávací videa na platformě Futurebooks. Učební materiály by měly vzniknout do konce letošního roku.
03.02.2022 | Nejdůležitější informací pro spotřebitele jsou výživové údaje, které informují o obsahu hlavních živin v potravině. Tento údaj nebyl doposud povinný, přesto je již nyní na mnoha potravinách je uveden. Podle nové evropské legislativy povinnost informovat spotřebitele o výživovém složení potravin vzniká od prosince roku 2016. Výrobcům, kteří dobrovolně tento druh informace na obale již uváděli, přibude od prosince 2014 povinnost uvádět obsah nasycených mastných kyselin, což je pro spotřebitele přínosem.
31.01.2022 | Zatímco se dlouho tvrdilo, že káva proces redukce hmotnosti brzdí, nové studie ji staví do role osvědčeného bojovníka proti nabytým kilogramům. Ovšem produktů, které využívají kávového potenciálu, je mnoho a možnost, že narazíte jen na předraženou směs bez účinků, nebo dokonce produkt s negativními dopady na zdraví, reálná.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.