20.01.2021 | Barevná signalizace nepopiratelně usnadnila provoz. Ale jen na pozemních komunikacích. V potravinovém světě se jí příliš nedaří. Jednoduchý systém, který má spotřebitelům napovídat, které potraviny upřednostnit pomocí dobře známého systému barev, tak nějak skřípe…
14.01.2021 | Mouční červi se možná brzy objeví na talířích lidí po celé Evropě. Dnes je totiž ke konzumaci doporučil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), který jim již dříve přiřkl status nového jídla, informuje agentura Reuters.
12.01.2021 | Většina Evropanů v rámci boje proti klimatickým změnám hodlá omezit létání a již nyní konzumuje méně masa. Vyplývá to podle agentury Reuters z průzkumu, jehož výsledky zveřejnila Evropská investiční banka (EIB).
11.01.2021 | V naší zemi roste množství spotřebitelů, kteří za nemalé peníze (modelově 100 gramů za více než 100 korun) nakupují zázračné čínské houby pod názvem shiitake nebo reishi. Jenže právě tyto léčivé jedlé houby a mnohé jiné není nutné, obvykle v podobě potravinových doplňků, draze nakupovat. Lze je totiž poměrně snadno pěstovat, a to dokonce i v domácnosti, na zahrádkách nebo jako „vedlejšák“ k dalším zemědělským produktům na farmách.
08.01.2021 | Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.
06.01.2021 | Jak víme, naše tělo je úžasný a komplexní stroj, v němž se v každý okamžik odehrávají stovky procesů a chemických reakcí. Právě tyto procesy nám dodávají energii nezbytnou pro jakoukoliv činnost, přetvářejí to, co jíme, v nutriční látky a umožňují nám čelit všem výzvám, fyzickým i mentálním. A jsou to také ony, díky nimž je naše tělo schopné snášet po teplém období nástrahy zimy. Jakou roli hraje jídlo?
29.12.2020 | Británie zakáže slevové akce na potraviny s vysokým obsahem tuku, soli nebo cukru a také slazené bezedné nápoje v restauracích. Vláda se tak rozhodla kvůli rostoucímu počtu obézních Britů. Opatření začne platit v dubnu 2022, informují britská média.
16.12.2020 | Voda z kohoutků by měla v příštích letech být kvalitnější a všeobecně dostupná například v restauracích či ve veřejných budovách. Poslanci Evropského parlamentu dnes odsouhlasili návrh směrnice, která mimo jiné zpřísňuje normy pro povolený obsah některých znečišťujících látek ve vodě.
07.12.2020 | Populární ukrajinský šéfkuchař Jevhen Klopotenko dnes stojí v centru války s Ruskem, a to války o boršč, kterou rozpoutal tím, že prohlašuje slavnou polévku z červené řepy a zelí za kulturní dědictví Kyjeva.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.