11.08.2020 | Kdo chce pochopit, jak moc velké porce nyní jíme, neměl by zamířit do supermarketu, ale do starožitnictví. Drobný kalíšek jako pro panenku je prý na víno a to, co vypadá jako dezertní talíř, je talíř na hlavní chod. Po návratu do moderní kuchyně pak člověk zjistí, jak je všechno obrovské...
06.08.2020 | Vinařské tripy letos nahradí Znojemské historické vinobraní, které se mělo konat od 11. do 13. září. Vinobraní, které je místními považováno za vrchol sezony a přijíždějí na něj desetitisíce lidí, se letos neuskuteční kvůli protikoronavirovým opatřením.
05.08.2020 | Psychická rovnováha, kvalitní spánek, pocit únavy... To všechno mohou ovlivnit potraviny, které konzumujete. Nezapomínejte proto, že zdraví i pohoda začínají u jídelního stolu.
04.08.2020 | V České republice se s cukrovkou léčí téměř 900 000 osob. Rok co rok si svoji diagnózu diabetes mellitus vyslechne 10 000 pacientů a už dávno bohužel neplatí, že jde o nemoc starších lidí. Jak se jí vyvarovat?
03.08.2020 | Šmoulí „zmrzku“ raději prověřte! Důvod? Ne každá šmoulí zmrzlina je vhodná pro děti. Některé obsahují umělá barviva – brilantní modř E 133 nebo indigon E 132. Tyto zmrzliny mohou způsobovat přecitlivělost a alergie.
30.07.2020 | Pokud se chystáte na výlet nebo strávíte léto na chatě či chalupě, budou se vám hodit tipy na jednoduché pokrmy, které ušetří čas, ale zasytí celou rodinu i přátele. Navíc budou chutnat a prospějí i vašemu zdraví.
29.07.2020 | Acidobazická rovnováha vyjadřuje vyváženost mezi kyselinami a zásadami uvnitř lidského těla a je nutná k udržení homeostázy, tedy stálosti vnitřního prostředí. Ta je nezbytná k existenci a ke správnému fungování lidského těla.
23.07.2020 | Oblíbeným argumentem příznivců nezdravých jídel je vysoká cena kvalitních potravin. To samozřejmě může být pravda, ale taky nemusí. Zvlášť, pokud spotřebitelé nakupují s rozvahou a mají předem promyšlený plán, což potvrdil i náš malý průzkum.
21.07.2020 | Při grilování vzniká množství karcinogenních látek, ať již jsou to polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) nebo heterocyklické aminy (HCA), patřící mezi hojně medializované zdravotní strašáky. Dlužno přitom přiznat, že oprávněně. Množství rizikových látek vznikajících při grilování lze ale výrazně omezit, stejně tak jako rizika týkající se konzumace ugrilovaných pokrmů.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.