16.03.2020 | Nejsou cukry jako cukry. Zvlášť příjem těch, které jsou tvořeny dvěma cukernými jednotkami bychom měli regulovat. Jednoduché cukry jsou sice rychlým zdrojem energie, na druhou stranu zvyšují riziko mnoha onemocnění. A to, že přispívají k obezitě, je až na druhém místě...
13.03.2020 | Výraz quinua znamená „matka zrno“ a společně s kukuřicí a bramborami patřila mezi základní plodiny starých civilizací v oblasti And, která dávala sílu malým dětem i zkušeným válečníkům. Nyní o staletí později objevujeme její zapomenutý potenciál.
13.03.2020 | Kakao má posilující, protistresové a antidepresivní účinky, z dalším výzkumů víme, že čokoláda podporuje kognitivní procesy a její pravidelná konzumace pak k může již za jeden měsíc přispět ke snížení krevního tlaku. Ať už jste tedy pověrčiví nebo ne, s chutí se do ní zakousněte!
10.03.2020 | Kvalitní suroviny, čistá chuť, šetrná úprava, zvládnuté řemeslo – majitel a šéfkuchař restaurace Nota Bene Lukáš Nevyjel staví svou kuchyni i přístup ke světu na upřímnosti a nefalšovaností. Chce jídlo tvořit jednoduchým způsobem, protože nic víc nejde. Sází přitom výhradně na sezónní produkty od malých a středních farmářů z Čech a Moravy. Se svými dodavateli se zná osobně a věří, že kvalita si cestu k lidem najde. I když to bu-de pár generací trvat.
09.03.2020 | To, že jsou citrony, pomeranče, pomelo nebo mandarinky chemicky ošetřovány, je jediným předpokladem, aby bez známek zkázy přežily transport z dalekých zemí. Opravdu se ale chemie zbavíme pouhým omytím plodu?
09.03.2020 | Jíte hrachovou kaši s plátkem chleba? Dochucujete saláty olejem či slaninou? Proč se asi zažila úprava čočky nakyselo a s okurkou? Mnoho stravovacích zvyklostí přebíráme automaticky, aniž bychom se zamýšleli proč.
28.02.2020 | Opět se strhla mediální masáž na téma detoxikace. Proč se doporučuje právě na jaře a je pro váš organismus doopravdy přínosem, nebo jde o jen o nafouknutý marketingový trik?
24.02.2020 | Slunečnicový olej, který se v 19. století hojně vyráběl a jedl v Rusku, se u nás tehdy využíval spíše v malířství a na fermeže. I když už tehdy se vědělo, že olej ze slunečnice je velmi chutný.
11.02.2020 | Kupují školní jídelny nekvalitní levné potraviny, protože na jiné nemají dostatek finančních prostředků? Podívali jsme se na nejčastější mýty, které o veřejném stravování dětí kolují.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.