09.06.2022 | Jednou ze snah, jak zároveň skloubit požadavky ochránců přírody na snížení stavu hospodářských zvířat a zatížení životního prostředí, a zároveň poskytnout spotřebitelům stravu živočišného původu, je výroba masa v laboratořích. Obvyklým argumentem proti takovému řešení je příliš vysoká cena takto vyrobených umělých potravin. To je není vše. Zaplatí i každý konzument, ne penězi – zdravím.
25.05.2022 | Vychutnávání ranní kávy vám může pořádně zhořknout na jazyku - zvlášť, pokud jste chtěli být až moc velkými milovníky přírody a koupili jste si některý z ekologických termohrnků z bambusových vláken. V těch sice vydrží káva horká jako čert, ale také se vám do ní může uvolňovat pekelná kombinace zdraví škodlivých látek.
23.05.2022 | Stejně jako v případě jiných válečných konfliktů se promítá, a ještě se nějakou dobu také promítat bude, do cen zemědělských surovin a z nich vyráběných potravin, i válka na Ukrajině. Obavy spotřebitelů živené různými katastrofickými prognózami se v této souvislosti týkají zejména budoucího vývoje cen chleba, základního pečiva a obecně veškeré pekárenské produkce. Opravdu si zaplatíme za bochník tak základní potraviny, jako je chléb, i dvě stě korun?
19.05.2022 | Knedlík se zelím a vepřové, svíčková omáčka, guláš. Když jdou Češi do restaurace na oběd, volí tučnější jídla mnohem častěji než lidé v dalších evropských zemích. Potvrzují to čerstvá data z velkého srovnávacího průzkumu o stravovacích návycích FOOD, který iniciovala Evropská unie
17.05.2022 | Pokud pojmy jako fermentované limonády z vodního kefíru, mléčný či kokosový kefír z tibetské houby, fermentovaná zelenina, ovoce a kvasy jsou mimo váš slovníček i jídelníček, je na čase to změnit. Fermentované pokrmy totiž prospívají zdraví střev, a tudíž celému tělu.
13.05.2022 | Zdravý nebo spíše racionální jídelníček je základ, bez kterého se neobejdete. Jak ho ale správně sestavit a přizpůsobit mu i nákupy, abyste neplýtvali jídlem a penězi? Přinášíme pár základních tipů.
06.05.2022 | 6. květen patří od roku 1992 Mezinárodnímu dni bez diet. Smyslem je upozornit na škodlivost a neúčinnost „zázračných“ diet, oslavit lidské tělo! Jeho zakladatelkou je Britka Mary Evans, která bojovala s anorexií.
05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?
25.04.2022 | Desetina Čechů preferuje stravu s omezením či vyloučením masa a čtvrtina plánuje konzumovat více rostlinných produktů a méně masa a živočišných produktů. Pro téměř tři čtvrtiny lidí jsou však vegetariánské a veganské alternativy dražší než klasické produkty a nepovažují je za zdravější než masové výrobky. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos a Asociace společenské odpovědnosti.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.