20.08.2021 Jana Čiháková
Příroda je moudrá a její moudrost je často víc než překvapující. Občas nám například hezky napovídá, třeba tím, že některé plody vybavila tvary podobnými lidským orgánům, kterým jejich konzumace svědčí. Stačí se pozorně podívat…
Že vlašské ořechy svým tvarem a členěním připomínají mozek nelze přehlédnout. A nejde o podobnost nahodilou, protože právě vlašáky jsou řazeny mezi tzv. brain food, tedy potraviny pro mozek vyloženě vhodné. Je to především proto, že ořechy obsahují esenciální mastné kyseliny (Essential Fatty Acid = EFA), které jsou pro zdraví mozku klíčové. Jde zejména o dobře známé omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které si lidské tělo nedokáže vyrobit samo. Státní zdravotní ústav (SZÚ) mimo jiné zmiňuje, že tyto kyseliny mírní dopady znečištění ovzduší na lidský mozek. Jde o rostoucí problém, který podle ekologů odpovídá za mnoho milionů předčasných úmrtí osob globálně. „Znečištění ovzduší může nepřímo poškodit mozek, uvádí studie z roku 2019 ve vědeckém časopise Brain, která zjistila, že expozice částicím z ovzduší, s průměrem 2,5 mikronu a menším (PM2,5) může zvýšit riziko Alzheimerovy choroby, související s demencí a zrychlenému poklesu paměti,“ píše se na stránkách SZÚ.
Fazole jsou plody, které tvarem jasně evokují ledviny. Za zmínku stojí především druh adzuki, drobné červenohnědé fazolky, které jsou obecně snadněji stravitelné než jiné druhy a tolik nenadýmají. Obsahují vysoké množství kvalitních rostlinných bílkovin, které mají pozitivní vliv na funkci ledvin. Obsahují mimo jiné aglutininy, které jsou močopudné. Fazole adzuki jsou hojně rozšířené především v Japonsku a Číně, kde se tradičně k posílení ledvin využívají. V angličtině se fazolím přímo říká kidney beans, přičemž „kidney“ znamená v překladu ledvina.
Rozkrojíte-li rajče, bude vám podoba se srdcem jasnější. Kromě shodné barvy, je plod – stejně jako lidské srdce – rozdělen na čtyři komory. Nejde však jen o vizuální efekt. Rajčata obsahují lykopen, červené rostlinné barvivo ze skupiny karotenoidů se silným antioxidačním účinkem, které chrání tepny před kornatěním. Mimoto optimalizuje lykopen hladinu cholesterolu v krvi a působí i jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním.
Ani podobnost zázvoru a lidského žaludku není náhodná. Zázvor patří mezi potraviny mající blahodárný vliv na žaludeční potíže a celkové zažívání. Zvyšuje produkci slin a žaludečních šťáv, uleví při nevolnostech a nutkání na zvracení, mírní plynatost a chrání žaludeční sliznici. Mimoto zvyšuje produkci žluči. Spolu s kurkumou patří k velmi účinným protizánětlivým potravinám.
Avokádo vyniká vysokou nutriční hodnotou a svým tvarem nápadně připomíná dělohu. A právě pro ženy je avokádo víc než vhodné, protože právě tuto oblast ženského těla posiluje. Potravina obsahuje vysoké množství kyseliny listové, která je zejména v těhotenství důležitá. Kromě toho napomáhá avokádo udržovat stabilní hladinu hormonů a působí jako prevence rakoviny ženských pohlavních orgánů. Za zmínku stojí i skutečnost, že avokádo zraje přibližně 9 měsíců, podobně jako se vyvíjí dítě v děloze matky.
Celá mrkev oko nepřipomíná, ale když ukrojíte kolečko, hned bude podobnost patrnější. Takto rozkrojená mrkev připomíná – s kapkou fantazie - duhovku a zornici. Pak vás jistě nepřekvapí skutečnost, že mrkev díky vysokému obsahu beta-karotenu, ze kterého v těle vzniká vitamín A, výrazným způsobem oko posiluje. Zároveň působí preventivně a zabraňuje degeneraci zraku. Mrkev navíc zvyšuje cirkulaci krve v oku a vyživuje sítnici.
Text Lea Raif, foto shutterstock
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.