25.02.2021 Jana Čiháková
Kolikrát během měsíce uděláte bramborovou kaši. Myslíte si, že ji důvěrně znáte? Možná vás překvapí tyto čtyři věci (ani my jsme je nevěděli).
První recept na bramborou kaši lze pravděpodobně nalézt v kuchařce Umění vaření autorky Hannah Glasse z roku 1747. Popis přípravy vyžadoval uvaření brambor, jejich oloupání, následné rozmačkání a dobré rozmíchání s mlékem, máslem a trochou soli.
Jedním z významných propagátorů bramborové kaše byl francouz Antoine-Augustin Parmentier. V době svého zajetí v polovině 18. století byl nucen žít z přídělů brambor, které byly v té době považovány za vhodné pouze pro krmení dobytka. Panovala dokonce domněnka, že u lidí způsobují malomocenství a ve Francii by roku 1748 přijat zákon zakazující jejich pěstování. Po svém propuštění pokračoval Parmentier v popularizaci brambor a roku 1772 dosáhl prohlášení brambor za jedlé a zrušení zmíněného zákona. V rámci propagace předváděl veřejnosti různé způsoby tepelné úpravy brambor, a to včetně pyré.
Ve Spojených státech publikovala recept na bramborovou kaši Mary Randolph ve své knize Virginie v domácnosti v roce 1824.
V padesátých letech minulého století vyvinuli vědci v dnešním Eastern Regional Research Center, novou metodu dehydratace brambor, jejímž výsledkem byly bramborové vločky, které mohly být doma rychle rehydratovány. Brzy poté se narodila moderní instantní bramborová kaše.
Text Lea Raif, foto shutterstock
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.