25.02.2021 Jana Čiháková
Kolikrát během měsíce uděláte bramborovou kaši. Myslíte si, že ji důvěrně znáte? Možná vás překvapí tyto čtyři věci (ani my jsme je nevěděli).
První recept na bramborou kaši lze pravděpodobně nalézt v kuchařce Umění vaření autorky Hannah Glasse z roku 1747. Popis přípravy vyžadoval uvaření brambor, jejich oloupání, následné rozmačkání a dobré rozmíchání s mlékem, máslem a trochou soli.
Jedním z významných propagátorů bramborové kaše byl francouz Antoine-Augustin Parmentier. V době svého zajetí v polovině 18. století byl nucen žít z přídělů brambor, které byly v té době považovány za vhodné pouze pro krmení dobytka. Panovala dokonce domněnka, že u lidí způsobují malomocenství a ve Francii by roku 1748 přijat zákon zakazující jejich pěstování. Po svém propuštění pokračoval Parmentier v popularizaci brambor a roku 1772 dosáhl prohlášení brambor za jedlé a zrušení zmíněného zákona. V rámci propagace předváděl veřejnosti různé způsoby tepelné úpravy brambor, a to včetně pyré.
Ve Spojených státech publikovala recept na bramborovou kaši Mary Randolph ve své knize Virginie v domácnosti v roce 1824.
V padesátých letech minulého století vyvinuli vědci v dnešním Eastern Regional Research Center, novou metodu dehydratace brambor, jejímž výsledkem byly bramborové vločky, které mohly být doma rychle rehydratovány. Brzy poté se narodila moderní instantní bramborová kaše.
Text Lea Raif, foto shutterstock
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.