23.11.2022 Jana Čiháková
Češi solí až třikrát víc než je zdravé, doporučených je denně maximálně pět gramů. Na slanou stravu si zvykají už malé děti, které ji pak dál vyžadují a vytvářejí si riziko srdečních nemocí v dospělosti. V tiskové zprávě to dnes uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ). Nadbytek soli v potravě může vést k vysokému krevnímu tlaku a obezitě.
Obézní je podle odborníků téměř pětina české populace, 40 procent lidí ve věku 25 až 64 let má vysoký krevní tlak.
"Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje přijímat denně maximálně pět gramů soli, což odpovídá jedné čajové lžičce. Vzhledem k všudypřítomné soli v potravinách, i v těch sladkých, přijímáme většinu soli z hotových potravin nebo polotovarů, ani o tom nevíme. Sníme jí průměrně až 15 gramů denně," uvedla vedoucí Centra podpory veřejného zdraví SZÚ Marie Nejedlá. Situace je podle SZÚ mírně lepší už žen, v průměru snědí denně deset gramů soli.
Podle loňské studie Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích jedí více soli už malé děti. Zatímco u kojenců příjem odpovídá doporučovanému zhruba půl gramu na den, u batolat a dětí předškolního věku ho už překračuje. Nadměrné solení způsobuje i větší pocit žízně, který děti často zahánějí sladkými nápoji.
V posledních desetiletích roste podíl obézních i mezi dětmi, jako dospělí pak mají vyšší riziko hypertenze, tedy vysokého krevního tlaku. "Onemocnění srdce a cév patří celosvětově k nejčastějším chorobám v populaci vůbec a jsou v žebříčku úmrtnosti na prvním místě," uvedl pediatr z Fakultní nemocnice v Motole a 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Jan Janda. Umírají na ně i lidé ve věku kolem 40 let.
Předpoklady pro budoucí infarkty, srdeční selhávání nebo mrtvice si podle něj lidé tvoří už v dětském či dorostovém věku. "Při zvýšeném konzumu soli již u dětí vzniká návyk na slané, který vede v dospělosti k nadměrnému solení. Podobně je tomu s nadměrným slazením, které vede k nadváze a obezitě. Obě ochucovadla jsou legitimací k hypertenzi čili vysokému krevnímu tlaku, a ten cestou k závažným poškozením organismu," doplnil.
Riziko budoucí obezity u dětí podle odborníků zvyšuje už nadváha, obezita nebo vysoký krevní tlak matky před těhotenstvím.
26.07.2024 | V evropském regionu umírá denně na následky konzumace alkoholu 2200 lidí, jak uvádí server rakouské televize ORF. Česká republika je třetí v pořadí evropských zemí s nejvyšší konzumací čistého alkoholu na osobu, po Gruzii a Rumunsku.
29.07.2024 | Cizrna, známá také jako garbanzo fazole, je stejně jako většina luštěnin, všeobecně doporučovanou potravinou se zcela ojedinělým nutričním profilem. Její konzumace má řadu zdravotních přínosů. Díky vysokému obsahu vlákniny může pomoci při snižování cholesterolu a zlepšení kardiovaskulárního zdraví. Výzkumy ukázaly, že luštěniny, včetně cizrny, mohou přispět i k lepší kontrole hmotnosti a celkovému zlepšení metabolismu.
16.08.2024 | Pečivo představuje základní složku stravy pro široké spektrum populace, a proto je zásadní porozumět jeho kvalitativním rozdílům. V poslední době se mnoho spotřebitelů přiklání k tmavému pečivu s přesvědčením, že je nutričně výhodnější ve srovnání s tradičním bílým pečivem. Tato domněnka však není vždy podložena fakty, a proto je nezbytné pečlivě analyzovat složení pečiva.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.