20.03.2014 Lidovky.cz
Mrazák je jedinečný vynález. Bohužel ani v něm nevydrží jídlo věčně. Někdy dokonce jen pár týdnů.
Po zimě je čas postupně začít vyprazdňovat mrazničky. Loňské ovoce či zeleninu zpracujte třeba do koláčů a uvolněte tak místo pro letošní úrodu. Budete si alespoň jistí, že vám někde v koutě nebudou strašit příliš dlouho zmrazené potraviny. Oblíbené ledové království totiž nedokáže oddálit dobu spotřeby do nekonečna. I na zmrzlině či mražených rybích prstech z obchodu je přece doporučené datum spotřeby.
Jídlo v mrazáku je vhodné skladovat maximálně jeden rok. Tato doba se však nevztahuje na všechny potraviny. Zatímco například mořské ryby nebo houby rok vydrží, slanina nebo omáčka ztrácí své vlastnosti již za čtyři týdny. Pokud budete v mrazáku uchovávat jídlo delší dobu, hrozí, že ho už poté nebude možno kvalitně zpracovat. Přijde o svou barvu, chuť či správnou konzistenci. Velice praktické je napsat vždy fixem na obal datum zmrazení, abyste měli přehled.
Doba trvanlivosti záleží na mnoha faktorech. Jedním je tuk. Čím více ho jídlo obsahuje, tím se doba vhodná pro pobyt v mrazáku snižuje. "Záleží také na tom, jak dobře jste jídlo zabalili a jak kolísá teplota v mrazáku," říká Aleš Rajchl z ústavu konzervace potravin ysoké školy chemicko-technologické v Praze. Je tedy třeba udržovat v boxu co možná nejnižší teplotu a otevírat ho co nejméně.
Maso: 2 - 10 měsíců
Bylinky: 12 měsíců
Pečivo: 3 - 6 měsíců
Máslo: 6 měsíců
Mořské ryby a plody: 12 měsíců
Sladkovodní ryby:3 měsíce
Tučné uzeniny: 1 měsíc
Libovější uzeniny: 2 měsíce
Vnitřnosti: 3 měsíce
Omáčky a pyré: 1 - 2 měsíce
Ovoce a zelenina: 8 - 12 měsíců
Houby: 12 měsíců
Zmrzliny: 12 měsíců
Podle Aleše Rajchla je možné zmrazit v podstatě cokoli, pokud člověku vyhovuje konzistence, kterou má jídlo po rozmražení. Přesto několik tipů: Do mrazáku určitě není vhodné dávat brambory nebo tropické ovoce (banány, avokádo, mango...). Z jejich konzistence byste po rozmražení asi nebyli nadšeni. Do mrazničky nepatří ani vodnatá zelenina (saláty, rajčata, okurky, papriky, cukety...), pokud z ní nechcete mít bláto. Chcete-li zeleninu přeci jen "uložit k ledu", nejprve ji před tím uvařte, nebo alespoň spařte v horké vodě nebo páře.
Nezmrazujte ani potraviny, které jsou ještě teplé, bez obalu nebo jinak zakonzervované. To platí i pro už jednou rozmrazené potraviny. V těch se mohou rozmnožit bakterie, které už druhým zmrazením nezničíte.
Právě obal je velice důležitý, aby nedošlo ke znehodnocení jídla. I pod bodem mrazu se z něj totiž stále odpařuje voda a probíhají v něm i jiné, i když hodně zpomalené procesy. Bez obalu potravina osychá a přispívá k namrzání stěn mrazícího boxu. Proto je vždy třeba zabalit vše minimálně do igelitového sáčku a vytěsnit z něj co největší množství vzduchu. Pokud chcete mít potraviny opravdu dobře chráněné, uložte je nejprve do hliníkové fólie, nebo použijte pytlíky dva. Dobře poslouží i plastové uzavíratelné krabičky, které dobře těsní.
Pokud chcete potraviny uchovat déle, zkuste je zavařit. "Taková jahodová zavařenina může vydržet i desítky let a nemělo by se s ní v zásadě nic stát," říká Rajchl. Obal však nesmí být nijak poničen. Většinou se lze o kvalitě přesvědčit také pouhým okem a přičichnutím. "Přesto bych doporučil, aby lidé dlouhodobě nic neskladovali. Dochází poté minimálně ke ztrátě vitamínů a dalších látek," dodává Rajchl. Varuje také před zmrazováním poravin, které obsahují hodně aromatických látek. Například vůně hub pronikne do každého koutu mrazáku.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.