04.11.2021 České ghíčko
„Garam masala, koriandr, kokosové mléko a také Ghí s kurkumou a pepřem se postarají o to, aby se z běžné zeleniny stal lahodný pokrm vonící dálkami. Dýně navíc obsahuje důležité minerály a také lutein a beta karoten, takže nás při vaření může hřát i dobrý pocit, že jsme udělali něco pro své zdraví,“ říká Andrea Zpěváková Dostálová z Českého ghíčka, které vám tento recept přináší.
1 dýně, 3 mrkve (v sezoně může být ještě květák), cibule, plechovka cizrny, 2 pol. lžíce Ghíčka s kurkumou a pepřem od Českého ghíčka, 1 plechovka kokosového mléka, Garam masala koření, římský kmín, koriandr, muškátový oříšek (může být i kari pasta, pokud chcete pokrm ostřejší), zázvor, čerstvý nasekaný koriandr, sůl
Mrkev oloupeme, spolu s dýní (a květákem) nakrájíme na kousky. Na kurkumovém ghíčku zesklovatíme cibuli, přidáme koření a zeleninu. Přisypeme slitou cizrnu. Zalijeme kokosovým mlékem, osolíme a vaříme, dokud zelenina nezměkne. Až se začne rozpadat, kari zahustí. Podáváme hustě sypané čerstvým koriandrem. S rýží, samotné, nebo klidně i s dobrým chlebem.
Tip: Vařte zdravě!
Vyzkoušejte do tohoto receptu Ghí s kurkumou a pepřem od Českého ghíčka! Toto přepuštěné máslo je ochucené kořením, které se skvěle hodí pro přípravu zeleninových jídel, ale i rýže a dalších příloh. Ghí s kurkumou a pepřem (220 ml) koupíte za 155 Kč na www.ceskeghicko.cz Ghí se stalo pro všechny, kdo chtějí vařit chutně a zdravě nepostradatelnou ingrediencí. Má totiž mnoho skvělých vlastností – báječně chutná, voní, nepřepaluje se, obsahuje vitamíny A, D, E, K a navíc je bez mléčné bílkoviny. Také se nemusí chladit a vydrží alespoň 12 měsíců. Koupíte ho v mnoha velikostech, variantách (klasické, bio či kozí), s mnoha příchutěmi (se solí a česnekem, s kurkumou a pepřem, se skořicí a vanilkou, s chilli). A kromě slaných variant tady myslí i na děti a mlsouny s Ghítelami, které jsou zdravou variantou sladkých pomazánek.
08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.