24.04.2012 Redakce
Pokukujte po kulinární inspiraci? Pak se začtěte do kuchařky Deník Dity P. od kulinární expertky a publicistky Dity Pecháčkové a uvařte si jednoduchá, ale originální jídla, jejichž hlavní ingrediencí je láska.
Svoji Kuchařku připravovala Dita Pecháčková dva roky. A je to cítit na první dotyk. Tahle unikátní kniha přesahuje v mnoha ohledech standardní nabídku kuchařských knih. Dita Pecháčková, sama maximalistka, pozvala ke spolupráci na svém Deníku ty nejlepší v zemi. Fotografoval Jiří Turek. Grafické úpravy se ujala Zuzana Lednická ze Studia Najbrt, Dita vařila a zapojila do všeho celou svoji rodinu. Všem byly společné dva rysy: kuchařku dělali poprvé v životě. A dělali ji s láskou a vášní. Konečně jako dělá Dita P. všechno. Její čtenáři ji znají, ale i tak budou překvapeni, kolik citu a chuti k jídlu v nich Deník Dity P. znovu a znovu vyvolá.
„S jídlem jsem propojená spoustu let, byla jsem šéfredaktorkou Apetitu, teď magazínu Albert v kuchyni, ale vždycky jsem měla chuť udělat něco sama, jenom podle svého vkusu, zkušeností, chuti a nejlepších úmyslů. V časopisech se samozřejmě musím přizpůsobovat inzerentům, vydavatelům a to teď, v té mé kuchařce, nebylo. Šéfem jsem si byla sama. Byla to strašně krásná práce. Vařím moc ráda, opravdu s vášní, ale i to je někdy hodně náročné. Snad to bude z toho cítit. Nechtěla jsem se pouštět do monumentální kuchařky à la Rettigová. Šlo mi o to, aby se lidi vařením bavili, stejně jako já,“ říká Dita Pecháčková a dodává: „Nakonec jsem zapojila celou rodinu, ostatně stačí se kouknout do tiráže, samá Pecháčková... a do naší velké rodiny jsem postupně pozvala i další skvělé lidi.“
Deník Dity P. není jen souborem 100 receptů ve 14 kapitolách. Dita Pecháčková kuchařku nepřehltila nedostupnými ingrediencemi, složitými postupy, ale přesně naopak. Jednoduchá, ale originální jídla, jejichž hlavní ingrediencí
„je láska“, jak říká Dita Pecháčková. Tu dávkovala do kapitol s výmluvnými názvy: Dětské slasti, Sourozenecká párty, Z české hospody, Teplé sladkosti, Piknik, Vyprošťování, Zavařuju, Po sexu, Mé americké love story, Dorty...
„Texty jsem psala postupně, jako články pro časopis, a když jsem je pak v jednu chvíli poskládala dohromady, měla jsem před sebou najednou deník mého života. S intimními zážitky, s rodinnými událostmi, všechno, co v úvodních pasážích každé kapitoly píšu, se opravdu stalo… dodnes mám problém některé pasáže číst, hned se dojmu,“ říká Dita Pecháčková. Stejně důkladně „odžité“ má i recepty. Oživují vzpomínky na kuchyni našich babiček, oblíbená jídla z dětství, ale také inspirují ke zkoušení nových kombinací a postupů. Nechybí legendární flíčky, rajská, krupicová kaše, ani krevety nebo třeba výtečný dort Tres Leches.
Očekávaná Kuchařka Dity Pecháčkové je na světě a je zřejmé, že na české kulinářské scéně právě vychází nová hvězda. Dita P. dál plní svůj deník nápady a vizemi, které s nadšením proměňuje v realitu.
Vyšívaný porcelán a jiné:
Být maximální má u Dity Pecháčkové maximální podobu. Vedle úžasné kuchařky „vydává“ svůj značkový porcelán. Nazvala ho Vyšívaný porcelán, protože jeho čtyři dezény, vzory, skutečně připomínají jednoduché vyšívání.
Čtyři dezény navrhli designéři studia Coll Coll (http://www.collcoll.cc/). Dita je pojmenovala velmi jednoduše: Steh, Len, Pruh, Lodička. Každý z nich se vyrábí ve čtyřech sadách - Snídaně, Oběd, Čaj o páté a Pečení, vše je ovšem vzájemně kombinovatelné. Každý kus je signovaný Dita P. Porcelán vyrábí tradiční továrna Thun v Nové Roli.
Vedle porcelánu se rodí kuchyňský textil – zástěry Dita P., nákupní tašky
a v plánu jsou další věci, spojené s vařením a stolováním.
S premiérou Kuchařky otevírá Dita Pecháčková také svůj web www.ditap.cz. Vedle aktivního blogu v něm zahájí svůj provoz profesionální e-shop s celým sortimentem: kuchařkou, porcelánem, textilem.
Kuchařka Deník Dity P. bude v knihkupectvích v prodeji od 3. května za 495 korun.
Dita Pecháčková (5. 5. 1975) je kulinární expertka a publicistka. Nyní vede magazín Albert v kuchyni. Poslední ročník pražského gymnázia uzavřela posledním středoškolským rokem a maturitou v USA. Po čtyřech letech
na právnické fakultě UK ji zlákala produkce amerických filmů. Profesně se nakonec „usadila“ v žurnalistice – po krátké zastávce v iDnes, přišla do měsíčníku Apetit jako food directorka, za půl roku časopis řídila. Vydrželo jí to pět let, během kterých byl Apetit několikrát oceněn jako Časopis roku. V Apetitu začala uveřejňovat pravidelnou rubriku Deník Dity P. s krátkým osobním příběhem a třemi recepty. Tak se zrodil i nápad k její první kuchařce Deník Dity P.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.