13.03.2009 Zdenka Ulmannová
Ekologická produkce uspokojuje poptávku spotřebitelů po autentických, kvalitních a chutných potravinách. Podstatou ekologického zemědělství je hospodaření v souladu s přírodou, které chrání životní prostředí, zlepšuje životní podmínky chovaných zvířat a vytváří nové příležitosti pro obyvatele venkovských oblastí. Ekologické zemědělství neprodukuje jen potraviny a nápoje, ale také stimuluje sociální a hospodářský rozvoj: udržitelný rozvoj venkova, tvorbu nových pracovní příležitostí, vytvoření vazby mezi výrobci a spotřebiteli.
Spotřebitelé jsou rádi informováni o tom, odkud jejich potraviny a nápoje pocházejí. Součástí označení biopotravin jsou i důležité údaje o původu výrobku, jako je jméno farmáře, zpracovatele nebo prodejce a kód inspekčního orgánu, který dohlížel na jejich činnost.
Ekologičtí farmáři a zpracovatelé podléhají každoroční hloubkové kontrole, aby získali právo užívat ochranné logo a označení bioprodukt. Přítomnost loga zavedeného EU nebo některým členským státem vám pomůže rozpoznat certifikované biopotraviny v celé Evropské unii.
V ekologickém zemědělství jsou používány přírodní prostředky namísto syntetických. Využívání geneticky modifi kovaných organismů (GMO) je zakázáno. Ekofarmáři se každoročně podrobují inspekcím, které prověřují, zda jsou jejich aktivity v souladu se zásadami ekologického zemědělství.
Přednosti certifikované a důvěryhodné bioprodukce ekologického zemědělství jsou stále známější a sektor ekologického zemědělství se díky tomu v celé Evropské unii stále rozšiřuje.
Ekologické zemědělství prospívá nejen vám jako spotřebitelům, ale také hospodářským zvířatům – zdraví a dobré životní podmínky zvířat jsou prvořadým cílem ekologického zemědělství, které respektuje přirozené způsoby jejich chování, životnímu prostředí – ekologické zemědělství zvyšuje biodiverzitu a chrání půdu a vodu uvážlivým využíváním energie a přírodních zdrojů a udržováním místní i regionální rovnováhy, venkovským oblastem – růst sektoru ekologického zemědělství může vytvořit nové pracovní příležitosti v oblasti zásobování potravinami a podpořit hospodářský rozvoj venkovských oblastí EU.
Ekologičtí farmáři berou potřeby svých hospodářských zvířat velmi vážně a starají se o to, aby prospívala a byla zdravá. V tomto ohledu ekologické zemědělství klade důraz na dobré životní podmínky zvířat, na zdraví zvířat.
Ekologičtí farmáři nesmějí k preventivním účelům používat syntetické přípravky a veterinární léky. Z toho důvodu je důležité, aby svým hospodářským zvířatům vytvořili zdravé prostředí. Dobré podmínky života zvířat jsou zajišťovány pomocí preventivních opatření a důslednou péčí o zdraví. Rčení „lepší prevence než léčba“ platí pro ekologický chov hospodářských zvířat dvojnásob. Ekologičtí farmáři proto dávají přednost plemenům, která jsou odolná proti nemocem a adaptovaná na místní podmínky. Jejich odolnost vůči onemocnění je pak ještě zvýšena pravidelným pohybem, vhodnou potravou a pastvou bez GMO, menším množstvím zvířat v chovu a hygienickým ustájením. V případě nemoci nebo úrazu jsou zvířata léčena rychle, aby jejich utrpení bylo minimalizováno. Přednost mají přírodní léky, jako jsou homeopatika a výtažky z rostlin. Antibiotika a další veterinární léčiva se používají pouze tehdy, není-li už možná jiná léčba.
Kvalita životních podmínek hospodářských zvířat závisí na tom, jak mohou uplatnit své přirozené chování a zda jsou chována v nestresujícím a zdravém prostředí. Ekologicky chovaná zvířata tráví čas na pastvě a pohybují se ve výbězích s dostatkem volného prostoru. Uplatnit své přirozené chování může např. ekologicky chovaná drůbež, které je umožněno popelit se, pohybovat se venku a obvykle také žít v menších hejnech, v nichž mohou vznikat sociální hierarchie.
Ustájení a podestýlku je nutné přizpůsobit potřebám jednotlivých druhů – například krávy raději odpočívají na slámě než na betonu. Pro odpočinek ekologicky chovaných zvířat musí být k dispozici dostatečně velká pevná plocha. Podlahy z latí nebo roštové podlahy ve stájích jsou zakázány.
Ekologické chovy jsou živeny ekologickými krmivy v souladu s jejich specifi ckými potřebami. Mláďata savců musí mít pravidelný přístup k mateřskému mléku, v ideálním případě přímo od svých matek. Jakékoli utrpení musí být během celého života zvířete minimalizováno. Dočasné vázání či izolace, zkracování zobáků, odstraňování ocasů a rohů je přísně regulováno a povolováno jen výjimečně z důvodu bezpečnosti, zajištění dobrých životních podmínek či z veterinárních důvodů.
Tyto principy a z nich vyplývající přínosy jsou samozřejmě zajištěny na základě systému evropského loga a označování a rovnocenného certifi kačního systému v každé členské zemi.
Ekologičtí zemědělci, zpracovatelé a dovozci musejí splňovat přísné předpisy, pokud chtějí používat evropské ekologické logo a označování nebo rovnocenné národní označování. Aby dodržování těchto předpisů bylo zajištěno, je zaveden přísný systém kontrol. Tyto kontroly jsou prováděny v každém úseku dodavatelského řetězce ekologického zemědělství, aby si spotřebitelé mohli být jisti, že zakoupené biopotraviny byly skutečně vyrobeny podle přísných evropských pravidel.
Je velmi důležité, aby každý zemědělec, zpracovatel a dovozce v dodavatelském řetězci ekologického zemědělství byl alespoň jednou ročně kontrolován, že dodržuje stanovená nařízení.
Na tento proces dohlíží jednotlivě každý členský stát EU, který je zodpovědný za zřízení kontrolního systému s kompetentními orgány zajišťujícími dodržování závazků stanovených v Nařízení pro ekologické zemědělství. Předtím než zemědělci mohou začít s ekologickým hospodařením nebo výrobou bioproduktů, musejí se nejprve přihlásit u kontrolního úřadu či organizace ve svém členském státě. Jejich prostory a výrobní postupy musejí kontrolní úřady či organizace následně prověřit a uznat za vhodné. Ekologické farmy musejí nejprve projít přechodným obdobím, než své produkty mohou začít prodávat jako bioprodukty.
V případě, že se u zemědělce zjistí nesrovnalosti v souvislosti s dodržováním podmínek Nařízení, může kontrolní orgán příslušnému podnikateli zakázat prodávat jeho produkty v biokvalitě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.