30.09.2013 Kateřina Bendlová
Jsou biopotraviny zázračným produktem a všelékem na neduhy stravování civilizovaného světa, nebo jsou jen chytrým marketingovým tahem?
Biopotraviny jsou kontroverzním a často diskutovaným tématem mezi jejich zapřisáhlými příznivci a tvrdošíjnými odpůrci. Každá skupina má pro svá tvrzení řadu relevantních argumentů a zmatený spotřebitel často neví, na kterou stranu se přiklonit. Dá se říci, že pravda leží někde uprostřed – biopotraviny mají řadu nesporných výhod, ale také nedostatků.
Biopotraviny jsou potraviny rostlinného či živočišného původu vyrobené z bioproduktů vypěstovaných na ekologicky hospodařících farmách. Zemědělec, který chce na trh dodávat bioprodukty, musí svou farmu zaregistrovat do systému evidence a kontroly, v současné době jsou takových zemědělců v ČR necelé čtyři tisíce.
Minimálně jednou ročně jsou oni i výrobci biopotravin podrobeni kontrole prostřednictvím jedné ze čtyř certifikovaných organizací (KEZ, ABCERT, BIOKONT, Bureau Veritas). Pouze takto certifikovaný výrobek má právo používat logo BIO, které zaručuje kontrolu od vypěstování, úpravu a zpracování až ke konečnému spotřebiteli. „Prezentovat potraviny jako bio lze jen v případě, že daný certifikát mají. V opačném případě se jedná o klamání spotřebitele i porušování zákona a prodejci hrozí velmi vysoké pokuty,“ říká Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.
Biopotraviny pravidelně kupují jen 4 % Čechů, občas si je koupí 37 % lidí, naopak 17 % je nikdy nevyzkoušelo a ani je vyzkoušet nechce. Více než tři pětiny respondentů v průzkumu společnosti KPMG uvádějí jako hlavní důvod odmítání biopotravin jejich vysokou cenu, téměř polovina Čechů podle průzkumu biopotravinám nevěří a nevidí rozdíl v jejich kvalitě oproti běžným potravinám.
Jejich důvěryhodnost narušují mimo jiné výzkumy z poslední doby, ze kterých vyplývá, že biopotraviny nejsou zdravější než potraviny vyráběné konvenčním způsobem. Žádný průzkum zatím seriózně nepotvrdil, že by konzumenti biovýrobků byli zdravější než ti, co holdují konvenčním potravinám, tvrzení o jejich zdravotním přínosu jsou tak často spíše intuitivní: „Pro mne jsou biopotraviny automaticky nutně zdravější proti konvenčním potravinám, protože jejich produkce je bez mnoha chemických látek a aditiv, které se v konvenčním zemědělství i výrobě potravin běžně používají,“ říká Jan Zeman, majitel společnosti Biopekárna Zemanka.
Zásady produkce biopotravin
- jsou zpracovávány z kontrolovaných výrobků ekologického zemědělství
- neobsahují syntetická barviva, aromatické a konzervační látky, ochucovadla, emulgátory a podobné přídatné látky
- při jejich výrobě se nepoužívají nepovolené postupy
- neobsahují geneticky upravené organismy
Záři je tradičně Měsícem biopotravin a ekologického zemědělství. Jeho hlavním cílem je zvýšit informovanost spotřebitelů o biopotravinách a ekologickém zemědělství a představit výhody biopotravin. „Letošním heslem se stalo Ručíme za bio, čímž chceme naznačit, že celý řetězec produkce, zpracování i prodeje je kontrolován a garantován státem i EU,“ vysvětluje vedoucí oddělení ekologického zemědělství MZE Jan Gallas.
Jak zaručeně poznáme biopotravinu? Proč jsou tyto produkty většinou výrazně dražší? Jsou všechny produkty z populárních farmářských trhů v biokvalitě? Na tyto otázky nám odpovídala Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.
Jaké procento z celkového množství prodaných potravin tvoří biopotraviny?
Trh s biopotravinami každoročně roste. Ne sice závratnou rychlostí, ale téměř bez výjimky stabilně a celosvětově. Tuzemské biopotraviny činí více než 1 % celkové spotřeby potravin.
Jaká kategorie spotřebitelů bioprodukty nejvíce nakupuje?
Jsou to lidé, kteří přemýšlejí o tom, co jedí. Škatulkování dle vzdělání nebo podle příjmové skupiny zde neplatí. Mezi konzumenty biopotravin najdete jak studenty, tak důchodce. Dávno už neplatí, že bio kupují jen lidé s vysokými příjmy, matky s malými dětmi, vegetariáni nebo lidé z velkých měst.
Jsou všechny produkty, se kterými se setkáváme na farmářských trzích, bio?
Bohužel stále panuje mylný dojem, že vše, co se prodává na farmářských trzích, je bio. Certifikovaných biopotravin je v České republice na farmářských trzích v nabídce poměrně málo. Některá tržiště si na výběru dodavatelů zakládají a snaží se, aby byl poměr bio-nebio produktů alespoň trochu vyvážený. Ovšem zvláště v menších městech je bioproduktů na farmářských trzích minimum.
Jaká je nejprodávanější kategorie výrobků v bio kvalitě?
Obecně jsou velmi oblíbené mléčné biovýrobky, a to i kvůli ceně, která se příliš neliší od kvalitních konvenčních produktů. V obchodech se zdravou výživou jsou populární suroviny pro vegetariány, a na farmy si lidé postupně zvykají jezdit za nákupy biomasa, ale třeba i biozeleniny.
Kde nejčastěji spotřebitelé bio produkty nakupují?
Vzhledem k tomu, že v České republice je velmi hustá síť supermarketů, které téměř bez výjimky biovýrobky nabízejí, je logické, že podstatná část nákupů je realizována tam. Je nutno dodat, že tuzemské bio je zde v menšině. Co se týče českých biopotravin, je potřeba se poohlédnout do malých obchodů, nebo se obrátit přímo na farmáře. V posledních letech stoupá podíl biopotravin, které se prodají přímo na farmách.
Jaké jsou hlavní výhody biopotravin?
Certifikované biopotraviny zaručují zákazníkům jistotu, že byly vyrobeny v souladu s nařízeními, která se vztahují k ekologickému zemědělství. Jejich výroba je velmi pečlivě a důkladně kontrolována. S tím souvisí podstatná fakta, mimo jiné to, že se do výrobního řetězce biopotraviny nemohou dostat geneticky modifikované organismy nebo nepovolené chemické látky.
Jak zákazníci poznají zaručeně biopotravinu?
Každá certifikovaná biopotravina je označena logem Produkt ekologického zemědělství. V České republice je užívána tzv. biozebra, nebo lze na výrobcích najít evropské logo pro biopotraviny. U každého z log je umístěn kód složený z čísel a písmen, podle kterého se dá snadno najít ten, kdo danému bioproduktu certifikát udělil. Navíc zákonná nařízení pamatují i na ty, kteří by se chtěli pokusit logo či označení bio zneužít, s milionovými pokutami.
Čím je dána vyšší cena biopotravin oproti konvenčním?
Na výsledné ceně biopotravin se podílí zejména používání kvalitních surovin z ekologického zemědělství, ale také často třeba i podíl ručního zpracování. Nesetkáte se zde s náhražkami. Navíc v ekologickém zemědělství panují přísnější podmínky, což se promítá zejména do cen živočišných produktů. Bohužel však často přehnanou cenu tvoří i vysoké marže prodejců.
Každoročně je také vyhlašována Biopotravina roku. Tímto titulem se pro rok 2013 může pyšnit výrobek Černíkovické beraní rohy z produkce Miloše Kurky.
13.10.2015 | Plátky sýru a kvalitní šunky spolu s přídavkem listové zeleniny, to vše ukryté do dvou krajíčků celozrnného chleba. Takovou, či podobně připravenou svačinu ukládají maminky do aktovek svých ratolestí v přesvědčení, že pro dítě udělaly to nejlepší. Jenže pravdu mají jen někdy.
18.12.2015 | Ačkoli si naprostá většina rodin alespoň jedenkrát za rok do lesa na houby vyrazí, musí řada domácností své zásoby doplnit také na tržištích nebo nákupem u cesty. Je však bezpečné tyto houby kupovat? A jaké platí pro prodej hub pravidla? Jak si s houbami poradit, aby nám nepřinesly více škody než užitku?
16.11.2015 | Ryby jsou drahé, určené jen pro milovníky dietní stravy a ty zmrazené jsou vždy nekvalitní. Možná jsou právě mýty spojené s rybami důvodem, proč v konzumaci ryb končíme na samém chvostu evropského žebříčku. Je tak načase alespoň některé z mýtů a polopravd, které o rybách kolují, potvrdit, či vyvrátit.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.