27.11.2013 redakce
Prvotina novinářky Petry Pospěchové, Regionální kuchařka – Všechny chutě Čech, Moravy a Slezska, vyšla v říjnu tohoto roku.
Kuchařská kniha, která jako jediná poctivě mapuje kuchyni všech koutů České republiky, sklízí úspěch nejen v řadách čtenářů, ale také u profesionálních kuchařů, kterým jsou vyhlášené krajové recepty i pokrmy skoro zapomenuté inspirací pro jejich tvorbu. Jako první se knihy chopili kuchaři brněnské Tomato Fresh Restaurant a vytvořili dle Regionální kuchařky lákavé menu na celý týden! Domluvili také spolupráci se Slow Food Brno a páteční setkání s Petrou Pospěchovou, jež bude součástí Terra Madre Day – mezinárodní oslavy lokálního a tradičního jídla.
Od 9. do 15. prosince tak budete moci v restauraci ochutnat předkrm v podobě masového pudinku s bramborami, vánoční rybí polévku, houbového kubu nebo kapra na modro a jako dezert výtečné peciválky. V pátek 13. navíc do restaurace dorazí autorka knihy Petra Pospěchová, aby odehnala všechny chmury tohoto dne, a mezi 11 a 15 hodinou bude dokonce jídla z knihy připravená servírovat! Máte tak jedinečnou možnost zeptat se na to, co vás z regionální kuchyně zajímá (Například proč jsou zrovna na Valašsku „trnky, zemňáky, špek a zelé živobytí celé“, proč jsou hanácké omáčky bohaté a proč se v jižních Čechách mohlo másla pořádně zakrajovat?). Tento den vás také čeká speciální menu, které si však kuchaři s autorkou nechávají jako překvapení.
Regionální kuchařka Petry Pospěchové bude v Tomato Fresh Restaurant k mání za
499 Kč. Knihu si můžete také nechat podepsat.
Knihu vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpres.cz.
25.04.2013 | Pravidelná snídaně patří k nejdůležitějším výživovým zásadám dětského jídelníčku. Jako ideální volba se jeví dětské snídaňové cereálie, zvlášť když je díky veselým obalům vyžadují i děti samy. Zda jsou však skutečně zdravou a výživnou snídaní, jsme se zeptali nutriční terapeutky Hany Knížkové z Poradenského centra Výživa dětí.
15.07.2013 | V souvislosti s jídlem připravovaným ve školních jídelnách se stále vracejí a omílají poznámky o „univerzální hnědé omáčce“ a „blafech“, co se nedají jíst.
06.12.2013 | Přírodní pomoc, aneb „česnek, zázvor, cibule, křen, vyženou chřipku společně ven“. Jedná se o potraviny, které nás sice rozpláčou, ale také bychom je měli v chřipkovém období vyhledávat. Obsahují totiž kromě přírodních antibiotik i antivirové a antimykotické látky.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.