BURČÁK BUDE! VALTICE OZNÁMILY SKLÍZENÍ HROZNŮ

BURČÁK BUDE! VALTICE OZNÁMILY SKLÍZENÍ HROZNŮ

01.08.2022 Jana Čiháková

První letošní hrozny, které poslouží na výrobu burčáku, sklidili dnes ráno ve vinohradu na Kraví hoře v Dolních Dunajovicích. Většina obvyklých raných odrůd dozraje až za týden, vinařství Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice bude burčák vyrábět z odrůdy Augustovskij dovezené ze Slovenska. Ta dozrává o osm až deset dní dříve než Irsai Oliver, který obvykle dozrává jako první.

ČTK to dnes řekl David Šťastný z rodinného vinařství Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice. Ostatní prodejci předpokládají začátek sklizně hroznů i prodeje burčáku o týden později.

"Dnes jsme sklidili asi 900 kilogramů hroznů, jejich cukernatost dosáhla 16 stupňů, což je u rané odrůdy velmi dobré," uvedl Šťastný. Z tohoto množství podle něj vinařství vyrobí asi 500 litrů burčáku. Prodávat jej nebude u stánků, ale ve vlastní Vinařské pohotovosti v areálu firmy ve Valticích.

"Zvažujeme, že v polovině týdne posbíráme probírkou jen zralé hrozny odrůdy Irsai Oliver, která díky teplému počasí hezky dozrává, pak bychom měli burčák na prodej i v neděli. Pak už budeme burčák prodávat každý víkend až do konce srpna, na konci srpna už by mohl být v prodeji denně," dodal Šťastný. Vinařství dává každoročně do prodeje přibližně 80 000 litrů burčáku.

Právě odrůdu Irsai Oliver se chystá sklízet příští pondělí i Miloslav Machuča, který na pěti hektarech pěstuje hrozny výhradně pro přípravu burčáku. Jeho stánky tak bývají první, které každoročně burčák nabízejí. "Předpokládám, že sklízet začneme 8. srpna, následující víkend bychom měli začít prodávat," řekl Machuča ČTK.

Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt. Podle zákona se smí první burčák prodávat od 1. srpna, letos má ale dozrávání hroznů proti předchozím letům mírné zpoždění.


Mohlo by vás zajímat

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Zpoplatnění letáků povede ke zdražení potravin, říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.