09.06.2022 EFSA
Vědečtí pracovníci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) nemohou v současné době potvrdit bezpečnost kanabidiolu (CBD) jako nové potraviny z důvodu nedostatku dat a přetrvávajících potenciálních rizik spojených s příjmem CBD.
Kanabidiol je látka, která je získávána z rostlin konopí setého (Cannabis sativa L.) nebo chemickou syntézou. Evropská komise považuje CBD za novou potravinu ve smyslu nařízení (EU) 2015/2283 o nových potravinách.
V zájmu zajištění jednotného vědeckého posouzení v EU provádí posouzení bezpečnosti nových potravin EFSA. Při provádění vědeckého posouzení by měl EFSA mimo jiné posoudit všechny vlastnosti nové potraviny, které mohou představovat bezpečnostní riziko pro lidské zdraví, a zvážit možné účinky na citlivé skupiny obyvatelstva.
V současné době EFSA pracuje na hodnocení bezpečnosti CBD u 19 žádostí. V průběhu posuzování bylo ale zjištěno, že ke komplexnímu posouzení chybí data v důležitých oblastech. Bez těchto dat nelze dospět k závěru o bezpečnosti CBD.
Odborná skupina EFSA zjistila několik rizik souvisejících s konzumací CBD a poukázala na nedostatky jak v případě pokusů na zvířatech, tak také na lidech.
V rámci následných opatření pořádá EFSA informační schůzku, která je otevřena všem žadatelům, dalším skupinám a jednotlivcům se zájmem o tuto problematiku a o nové potraviny obecně (proběhne online – 28. června 2022). Na jednání bude EFSA nejen všechny zúčastněné informovat o zastavení hodnocení bezpečnosti CBD z důvodu nedostatku dat, ale také žádat žadatele a o dodání dalších dat a následnou součinnost v tomto směru s EFSA.
12.08.2024 | Tukužroutská polévka je často zmiňována jako zázračný způsob, jak rychle shodit přebytečná kila. Tento koncept slibuje dramatický úbytek váhy během několika dní, a to pouze konzumací specifické polévky bohaté na zeleninu, která má údajně schopnost "spalovat tuky". Avšak při bližším zkoumání se ukazuje, že tato dieta je nejen neudržitelná, ale také neúčinná pro dlouhodobé udržení zdravé tělesné hmotnosti.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
25.07.2024 | Ovesné sušenky jsou často prezentovány jako zdravá svačina nebo snídaňová volba, zejména díky jejich hlavní složce - ovsu. Oves je bohatý na vlákninu, bílkoviny a různé živiny, což z něj činí výživnou potravinu. Avšak ovesné sušenky, které najdeme na pultech obchodů, často obsahují značné množství cukru, což může zcela změnit jejich nutriční profil a z nich činí méně zdravou volbu, než by se na první pohled mohlo zdát.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.