01.12.2014 Redakce
Zakladatelé nezávislé profesní organizace s názvem Klasický sekt uspořádali první ročník festivalu šumivého vína vyrobeného v České republice pod názvem Den klasického sektu.
V pražském elegantním podniku Bubble Lounge se sešli vinaři z Moravy i Čech, kteří zde představili téměř tři desítky již tradičních i nově vyvinutých značek tuzemského sektu.
Klasický sekt, nebo chcete-li šumivé víno, dlouho býval jen výjimečnou součástí luxusních snídaní. Nyní stále častěji bývá rovněž noblesním začátkem netušených přátelství i lákavou tečkou za každodenním shonem, chutným dezertem uspěchaného oběda nebo příjemným společníkem večírků, slavnostních koncertů či divadelních představení.
Na 1. dni klasického sektu se sešli i Vladimír Kratina a Martin Novák
V každou denní hodinu a pro každou příležitost je symbolem určité pohody i vytříbeného vkusu. Takto si navrácení kultury konzumace klasického sektu představují zakladatelé spolku s názvem Klasický sekt, který vznikl na podzim roku 2014 jako profesní nezisková organizace. Za jeho založením stojí Martin Novák, známý pražský restauratér, úspěšní moravští vinaři Martin Prokeš a Vladimír Hříbal a sommeliér Pavel Nešpůrek.
Zakladatelé spolku Klasický sekt hned na úvod své existence uspořádali 1. den klasického sektu. Společně se 17 vinaři z vinařských oblastí Moravy a Čech, kteří vyrábějí šumivá vína tradiční metodou kvašením v lahvi, představili produkci klasických sektů novinářům, odborníkům i široké veřejnosti. Není bez zajímavosti, že geografické podmínky v našich končinách výrazně připomínají ty ve francouzské oblasti Champagne, kolébce nejlepších sektů na světě. Určitě i proto máme výborné předpoklady k výrobě skvělých šumivých vín také u nás.
Zakladatelé spolku Klasický sekt
Ani ne rok otevřený Bubble Lounge obsadil na konci září 2014 v 7. ročníku prestižní celorepublikové soutěže Czech Bar Awards výborné čtvrté místo v kategorii Nejlepší wine bar. Nabízí celou škálu nejen tuzemských, ale i zahraničních značek klasického sektu.
Více na: www.klasickysekt.cz nebo www.facebook.cz/klasickysekt.
04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.
28.05.2018 | Americká společnost Coca-Cola poprvé za více než 125 let své existence uvedla na trh alkoholický nápoj.
24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.