06.03.2015 ČTK
Jedním z ochranných označení se k dnešnímu dni pyšní 33 českých výrobků.
Žádost zatím nebyla podána, potravináři však pro ni připravují podklady. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán. Česko má v současné době 33 produktů s evropským chráněným označením. Jako poslední v prosinci 2013 na seznam přibyl valašský frgál. Ve schvalovacím procesu je již řadu měsíců žádost českých uzenářů o registraci Pražské šunky.
"V poslední době se připravuje žádost o zápis zeměpisného označení "Český mák"," řekl ČTK mluvčí. Tuzemský mák obsahuje podle něj 20 procent kvalitních bílkovin, 60 procent oleje, vláknin a mnoho minerálů. "Zvláště důležité je stanovit vliv půdních, klimatických podmínek, které způsobují specifické vlastnosti produktu ve vztahu k určené zeměpisné oblasti," poznamenal mluvčí. Žádost zatím nebyla podána, čeští producenti podle mluvčího připravují podklady pro její podání. Potravinářská komora k tomuto tématu pořádá příští týden tiskovou konferenci.
Uzenáři již několik let usilují o to, aby Brusel do rejstříku zaručených tradičních specialit zapsal Pražskou šunku. Proti zařazení speciality, jejíž tradice se datuje od druhé poloviny 19. století, se však postavily čtyři členské státy. Námitky Italů, Němců a Rakušanů se podařilo vypořádat, proti však zůstalo Slovensko.
V závěru loňského roku se vypořádaly slovenské námitky. "Žadateli o zápis, kterým je Český svaz zpracovatelů masa, bylo doporučeno upravit žádost o zápis," řekl ČTK Jordán. Upravená žádost již podle něj prošla národním připomínkovým řízením a v nejbližších dnech bude odeslána do Bruselu. Dle dostupných informací se však českým a slovenským výrobcům stále nepodařilo najít kompromis. Čeští výrobci přesto věří, že EU jejich návrh navzdory rozporu schválí.
EU rozlišuje tři druhy registrací: chráněné zeměpisné označení (PGI), chráněné označení původu (PDO) a tradiční zaručenou specialitu (TSG). První dvě jmenované známky zaručují, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti. Zaručené speciality jsou zase výrobky, které mohou prokázat tradiční způsob výroby a složení. Jsou to třeba Mariánskolázeňské oplatky, Pardubický perník, Hořické trubičky či České pivo. Loni v květnu mělo některou z ochranných známek celkem 1200 výrobků z celé Evropy.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.