29.02.2012 Redakce
Vítězem jubilejního desátého ročníku soutěže a tedy Českou biopotravinou roku 2011 byl vyhlášen ovčí biosýr Arnika z Horského statku Abertamy. Odborná porota vítěze vybrala mezi dalšími 57 nominovanými biopotravinami.
„Ovčí sýr Arnika nás okouzlil vynikající chutí. Sýry z ovčího mléka nejsou u nás dosud běžné, tento ale chutná skvěle,“ řekl předseda odborné poroty pan Pavel Maurer.
Vítězný ovčí sýr Arnika je plnotučný, lisovaný sýr z nízkozahřívané sýřeniny s dobou zrání od 2 do 6 měsíců. Horský statek Abertamy s. r. o. vyrábí přírodní farmářské sýry z kravského, ovčího a kozího mléka v BIO kvalitě v Salaši Ryžovna nedaleko Božího Daru. „Naše sýry podléhají vlivům přírody a ročních období. Na rozdíl od průmyslově vyráběných sýrů, které se vyrábí celý rok a jejich chuť a kvalita je neustále stejná, jsou naše sýry živými bioprodukty. Kvalita a chuť sýrů se mění v závislosti na různých faktorech, jako je druh pastvy, počasí nebo roční období,“ vysvětlil pan Petr Zacharda, jednatel společnosti. Ovčí mléko pochází z vlastního chovu ovcí pasených na jižních svazích v okolí nedaleké obce Mariánská.
Vítězem kategorie mléko a mléčné výrobky se stal celkový vítěz soutěže ovčí sýr Arnika. Nejlépe hodnoceným v kategorii mlýnské a pekárenské výrobky byly Bezlepkové pohankové bioperníčky z Biopekárny Zemanka. Nejlepším nápojem se dle poroty stal Vinný mošt Veltlínské červené rané BIO 2011 od moravského vinaře Pavla Bindera. Porotce zaujal a vítězem kategorie výrobky z ovoce a zeleniny se stal Barunčin BIO džem ze Statku Tilia. Kategorii biovýrobky pro gastronomii vyhrály BIOLINIE Ječné lívance od PRO-BIO, obchodní společnosti s.r.o.
Ještě větší zájem byl letos o kategorii vína z ekologických hroznů. Vítězem se stal Hibernal víno s přívlastkem pozdní sběr 2009 z produkce společnosti Vinselekt Michlovský, loňského vítěze této kategorie.
Vítěz obdrží od veletržního partnera soutěže NürnbergMesse GmbH zdarma zájezd na světový veletrhu biopotravin BioFach 2013. Tento veletrh každoročně navštíví přes 40 000 odborníků z celého světa.
Letos také poprvé nabízí organizátoři VI. ročníku Prague Food Festivalu zdarma prezentaci vítězi soutěže Česká Biopotravina roku. Stánek na prestižním místě v Královské zahradě Pražského hradu bude moci Horský statek Abertamy využít během tří festivalových dnů 25.-27.5.2012, aby prezentoval a prodával své produkty. Festival navštíví každoročně okolo 20.000 zájemců o vysokou a kvalitní gastronomii.
Všichni vítězové také obdrží od informačního portálu Bio-info.cz zdarma inzerci ve výši 10 000 Kč.
„Jsem rád, že opět zvítězil netradiční a přitom vynikající bioprodukt z české farmy,“ komentoval výsledky soutěže Tomáš Kreutzer, ředitel Potravinářské komory ČR. „Horský statek Abertamy je členským podnikem PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců a velmi nás těší, že takové členy mezi sebou máme. Z osobní zkušenosti se všemi jejich sýry mohu konstatovat, že ochutnat je, vždy znamená mít záruku gurmánského zážitku, doplněno sklenkou dobrého tuzemského biovína a svět je hned mnohem hezčí,“ dodává Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.
„Biopotraviny se stávají stále běžnější součástí každodenního života. Podporou soutěže Česká biopotravina roku se naše společnost snaží podpořit povědomí o bioprodukci v České republice. Toto partnerství proto vnímáme jako jednu z cest, jak můžeme podporovat domácí výrobce biopotravin a napomáhat tak ke zvýšení povědomí o kvalitách a výhodách ekologického zemědělství,“ řekl Marcel Skála, obchodní ředitel společnosti Bureau Veritas, jež je Zlatým partnerem soutěže.
Soutěž má prestiž a silné zázemí
Soutěž Česká biopotravina roku byla vloni vyhlášena již podesáté. Celkem 19 výrobců biopotravin do soutěže nominovalo 58 výrobků.
Soutěž vyhlašuje Potravinářská komora České republiky společně s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců. Zlatým partnerem soutěže je společnost BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o.,člen mezinárodní skupiny Bureau Veritas Certification, která působí ve více než 100 zemích a je lídrem celosvětového certifikačního trhu.
Výherci soutěže Česká biopotravina roku 2011 | |
Kategorie a název výrobku | Výrobce |
Česká biopotravina roku 2011 | |
Ovčí sýr Arnika | Horský statek Abertamy, s.r.o. |
Mlýnské a pekárenské výrobky | |
Bezlepkové bioperníčky | Jan Zeman - Biopekárna Zemanka |
Mléko a mléčné výrobky | |
Ovčí sýr Arnika | Horský statek Abertamy, s.r.o. |
Nápoje | |
Vinný mošt Veltlínské červené rané BIO 2011 | Pavel Binder |
Ovoce a zelenina a výrobky z nich | |
Barunčin BIO džem | Statek Tilia s.r.o. |
Biovýrobky pro gastronomii | |
BIOLINIE Ječné lívance | PRO-BIO, obchodní společnost s.r.o. |
Víno z ekologických hroznů | |
Hibernal víno s přívlastkem p.s. 2009 | Vinselekt Michlovský a.s. |
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.