03.06.2022 Jana Čiháková
Tento a dalších více jak 100 zajímavých receptů najdete v nové kuchařce Pavla Berkyho, která získala ocenění jedné z nejkrásnějších knih roku! K dostání na eshopu www.pavelberky.com.
Budete potřebovat:
Placky
15 velkých stroužků česneku
9 ks vajec
40 g másla
50 g hladké mouky
strouhanka
rostlinný olej
sůl
pepř
Salát
200 g chřestu
2 ks zralého avokáda
3 ks jarní cibulky
2 ks pomeranče
1 ks citronu
olivový olej
sůl
pepř
Postup
Česnekové placky
1/ V menším kastrolu přiveďte vodu k varu. Poté do ní přidejte oloupané stroužky česneku. Vařte 5 minut a poté vodu slijte. Tento postup opakujte ještě dvakrát. Tímto se zbavíte ostré chuti česneku.
2/ 7 vajec uvařte natvrdo a poté je oloupejte a oddělte bílky od žloutků. Zbylá 2 vejce si nechte na trojobal.
3/ Česnek dejte do mixéru, přidejte žloutky z uvařených vajec, sůl, pepř a začněte mixovat. Postupně přidávejte na kostky nakrájené změklé máslo, až do vytvoření husté krémové konzistence.
4/ Pomocí cukrářského sáčku na plech s pečícím papírem nastříkejte kolečka o průměru přibližně 5 cm a výšce 1 cm. Plech zakryjte potravinovou fólií a nechte v lednici alespoň dvě hodiny.
5/ Olej rozpalte na 180°C. Uleželé placky obalte opatrně v mouce, poté v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Smažte v rozpáleném oleji dozlatova.
6/ Po usmažení dejte placičky na papírovou utěrku a nechte odkapat přebytečný tuk.
Salát
1/ V kastrolu přiveďte pořádně osolenou vodu k varu.
2/ Z chřestů odstraňte dřevnaté konce a škrabkou každý stonek ještě očištěte. Nakrájejte na menší kusy, přibližně 3 cm dlouhé a vložte do vroucí vody. Vařte 3 minuty, poté vodu slijte a chřest ponořte do mísy s ledovou vodou na 1 minutu. Poté jej z vody vyndejte.
3/ Do salátové mísy dejte oloupané a na plátky nakrájené avokádo, najemno nakrájenou jarní cibulku i s natí a segmenty pomeranče.
4/ Přidejte chřest a promíchejte.
5/ Salát dochuťte citronovou šťávou, olivovým olejem, solí, pepřem.
Servírování
Do hlubokého talíře či misky dejte přiměřené množství salátu a na vrch položte 3 placky, aby zůstaly krásně křupavé.
TIP:
Recept se skvěle hodí i jako vydatný předkrm. Klasický pomeranč můžete zaměnit i za pomeranč červený nebo grep.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.