ČESNEKOVÉ PLACKY A CHŘESTOVÝ SALÁT PODLE PAVLA BERKYHO

ČESNEKOVÉ PLACKY A CHŘESTOVÝ SALÁT PODLE PAVLA BERKYHO

03.06.2022 Jana Čiháková

Tento a dalších více jak 100 zajímavých receptů najdete v nové kuchařce Pavla Berkyho, která získala ocenění jedné z nejkrásnějších knih roku! K dostání na eshopu www.pavelberky.com.

Budete potřebovat:

Placky

15 velkých stroužků česneku

9 ks vajec

40 g másla

50 g hladké mouky

strouhanka

rostlinný olej

sůl

pepř 

Salát

200 g chřestu

2 ks zralého avokáda

3 ks jarní cibulky

2 ks pomeranče

1 ks citronu

olivový olej

sůl

pepř

Postup

Česnekové placky

1/ V menším kastrolu přiveďte vodu k varu. Poté do ní přidejte oloupané stroužky česneku. Vařte 5 minut a poté vodu slijte. Tento postup opakujte ještě dvakrát. Tímto se zbavíte ostré chuti česneku.

2/ 7 vajec uvařte natvrdo a poté je oloupejte a oddělte bílky od žloutků. Zbylá 2 vejce si nechte na trojobal.

3/ Česnek dejte do mixéru, přidejte žloutky z uvařených vajec, sůl, pepř a začněte mixovat. Postupně přidávejte na kostky nakrájené změklé máslo, až do vytvoření husté krémové konzistence.

4/ Pomocí cukrářského sáčku na plech s pečícím papírem nastříkejte kolečka o průměru přibližně 5 cm a výšce 1 cm. Plech zakryjte potravinovou fólií a nechte v lednici alespoň dvě hodiny.

5/ Olej rozpalte na 180°C. Uleželé placky obalte opatrně v mouce, poté v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Smažte v rozpáleném oleji dozlatova.

6/ Po usmažení dejte placičky na papírovou utěrku a nechte odkapat přebytečný tuk.

Salát

1/ V kastrolu přiveďte pořádně osolenou vodu k varu. 

2/ Z chřestů odstraňte dřevnaté konce a škrabkou každý stonek ještě očištěte. Nakrájejte na menší kusy, přibližně 3 cm dlouhé a vložte do vroucí vody. Vařte 3 minuty, poté vodu slijte a chřest ponořte do mísy s ledovou vodou na 1 minutu. Poté jej z vody vyndejte.

3/ Do salátové mísy dejte oloupané a na plátky nakrájené avokádo, najemno nakrájenou jarní cibulku i s natí a segmenty pomeranče.

4/ Přidejte chřest a promíchejte.

5/ Salát dochuťte citronovou šťávou, olivovým olejem, solí, pepřem.

Servírování 

Do hlubokého talíře či misky dejte přiměřené množství salátu a na vrch položte 3 placky, aby zůstaly krásně křupavé.

TIP:

Recept se skvěle hodí i jako vydatný předkrm. Klasický pomeranč můžete zaměnit i za pomeranč červený nebo grep.


Mohlo by vás zajímat

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.