CHLEBA, BANÁNY I MLÉKO: ČÍM PLÝTVÁME NEJČASTĚJI?

CHLEBA, BANÁNY I MLÉKO: ČÍM PLÝTVÁME NEJČASTĚJI?

04.10.2022 Jana Čiháková

Průzkum mezi dvěma tisíci dospělými v Británii zjistil, že 81 procent z nich vyhazuje nesnědené potraviny alespoň jednou týdně. Mezi nejčastější jídlo, kterým plýtvají, patří kromě chleba, banánů a salátu i mléko, okurky či brambory. Tento zlozvyk může vyjít na více než 25 liber měsíčně (přes 700 Kč), napsal web Independent.

Téměř 37 procent lidí uvedlo, že na potraviny zapomněli, dokud se nezkazily. Dalších 21 procent lidí mělo problém spotřebovat všechny suroviny, které koupili ve výhodném vícečetném balení. Až 67 procent lidí řeklo, že mělo problém ze zbytků uvařit nové jídlo, a až 39 procent lidí prohlásilo, že potraviny vyhodili rovnou do koše, protože už neměli chuť je jíst.

I přes tyto výsledky 98 procent respondentů uvedlo, že jim není lhostejný problém plýtvání potravinami. Celkem 27 procent lidí by chtělo spotřebovat všechno jídlo, co si nakoupí, a nemít žádný nadbytečný odpad.

Z průzkumu také vyplynulo, že čtvrtina těch, kteří mrhají potravinami, vyhazuje věci dvakrát týdně, což představuje 1,1 kilogramu jídla nebo odhadem téměř 27 liber měsíčně. Až 47 procent lidí se ale cítilo provinile, že tolik plýtvá, přičemž největšími důvody pro změnu byly úspora peněz (63 procent) a starost o životní prostředí (60 procent).

Průzkum také zjistil, že průměrný věk, kdy se Britové nejvíce zajímají o plýtvání potravinami, je 20 let, přičemž 81 procent z nich bylo vychováno tak, aby nikdy surovinami nemrhali. Pětina dotázaných však uvedla, že jejich domácnost jí zbytky jídla jen zřídka.

Čtyři z deseti respondentů uvedli, že jim nevadí konzumovat potraviny po datu spotřeby, přičemž za přijatelnou dobu uchovávání potravin považují tři dny. Třetina z nich je ochotna uvařit ze zbytku surovin jídlo, protože 24 procent si bylo vědomo přímého dopadu na globální oteplování a klimatické změny.


Mohlo by vás zajímat

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.