28.04.2021 Jana Čiháková
Nebyli velcí jen svými činy, velkolepý byl i jejich jídelníček. Na čem si pochutnávaly výrazné osobnosti světové historie?
Jestli měla nejvýznamnější žena detektivního žánru kromě psaní ještě jednu vášeň, bylo to na každý pád jídlo. Podstatná část jejího autobiografického díla se točí právě okolo něj, zmiňuje v něm například závislost na smetaně, kterou si vybudovala už v dětství a bez které nebyla schopna nejen uvařit, ale i sníst jakýkoli pokrm. Na dítě, které se narodilo do typicky vznešené viktoriánské rodiny a které bylo posléze celé dospívání a ranou dospělost pod vlivem francouzských delikates vynikajících lehkostí, minimálně vybočovala z davu.
Sama v knize doznává, že je snad jen zázrak, že si po většinu života dokázala udržet stabilní váhu – nejen kvůli množství tučné smetany, ale i množství jídla obecně. Hladová byla prý bezprizorně poté, co dojedla. Její denní řád také popíral jakékoli rituály, jako jsou snídaně, oběd a večeře. Jedla prý nepřetržitě. Svou lásku k jídlu navíc dokázala už ve 12 letech projevit v soutěži jedlíků. Nastoupila proti soupeři, který byl skoro dvakrát tak starý, i přesto jí ale tempo neopouštělo. „Oba jsme nejprve jedli polévku z ústřic, vařenou krůtu, a pak i krůtu osmaženou, následovalo hovězí maso, pudink, koláč a sušenky, také ovoce, a nakonec i několik tabulek čokolády,“ popsala. Co do rychlosti, měl soupeř navíc jen v pojídání ústřicové polévky, co do množství však byla dvanáctiletá Agatha Christie tvrdým soupeřem i pro 22letého muže. Inu apetit jí rozhodně nechyběl.
To nejvýznamnější český spisovatel naopak uznával střídmost. I když byl autor mnoha románů, povídek i dramat Karel Čapek také ovlivněn za První republiky francouzským glancem, zůstal vždy věrný prostému českému jídlu, jednoduše protože mu dělalo dobře. Karel Čapek měl totiž citlivý žaludek, a i když patřil mezi velké fanoušky svíčkové nebo koprové omáčky, raději se jí pro své blaho zřekl. Tato jídla se podávala prý velmi výjimečně, například, při návštěvách prezidenta.
Karel Čapek svůj den obvykle začínal loupáky s máslem a kávou se šlehačkou, obědval čočku nebo pohankovou kaši. O co se však neochudil byl dezert v podobě štrůdlu nebo dobrého koláče. Když mu ale jeho služebná chtěla rozparádit chuťové pohárky, věděla, že palačinky se špenátem nebo škvarkové placky budou vždy zárukou úspěchu.
Text Jana Tobrmanová Čiháková, foto shutterstock
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.