05.06.2015 Redakce
V restauraci jsem nedávno narazila na reklamu na cider. Neměla jsem ale odvahu ho vyzkoušet, neboť trend ovocných piv mě příliš nezaujal. Je cider vyráběn na stejném principu?
Cider není nápoj na pivním základě, jedná se o kvašený jablečný mošt. Základem není nikdy jen jeden druh, ale mix různých odrůd, jejichž složení je pro výslednou chuť rozhodující. Pravděpodobně jde o jeden z nejstarších alkoholických nápojů na světě, jeho zemí zaslíbenou je Anglie. Cider může sladký i suchý, kyselý, hořký i nasládlý, bez bublinek i šumivý. V každém případě vám ale pravděpodobně bude chutnat nejlépe řádně vychlazený. Obsah alkoholu se pohybuje od 0,5 až po 8,2 %.
22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.
22.02.2023 | Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?
09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.