01.02.2021 Jana Čiháková
Hledáte zákusek, po kterém vám nebude těžko? Oprašte recept, který dříve platíval za rychlou nouzovku, klasickou mouku ale nahraďte tou rýžovou. Je přirozeně bezlepková a budete se cítit daleko víc fit.
4 vejce
200 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
150 g hladké rýžové mouky
1 balíček vanilkového pudinkového prášku
150 ml oleje
citronová kůra z jednoho citronu
šťáva ze dvou citronů
máslo a hrubá mouka na vysypání formy
Nejprve si rozdělíme všechna vejce na bílky a žloutky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přisypeme 200 g moučkového cukru a dobře vyšleháme. Přidáme 150 ml oleje a opět prošleháme. Přidáme kůru nastrouhanou z chemicky neošetřeného citronu, balíček vanilkového cukru, balíček vanilkového pudinkového prášku, šťávu ze dvou menších citronů (cca 25 ml), rýžovou mouku a promícháme. Pak ještě zapracujeme tuhý sníh.
Hotové těsto vylijeme do dvou forem o průměru 18 a 23 cm vymazaných máslem a vysypaných hrubou moukou a uhladíme ho. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 25-30 minut.
Vychladlé babety nazdobíme moučkovým cukrem pomocí zdobící šablony.
Zdroj a foto: Pernerka
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.