Co chtějí hosté od restaurací?

Co chtějí hosté od restaurací?

09.05.2014 Redakce

Nejžádanější jsou nekuřácké prostory a prudce roste obliba bezlepkových jídel.

O jaké služby mají čestí hosté restaurací největší zájem? Podle dlouhodobých statistik portálu Lunchtime.cz hosté nejvíce vyhledávají podniky, které jsou úplně nekuřácké nebo alespoň nabízejí nekuřácké prostory. Následují letní zahrádky a na třetím místě jsou trochu překvapivě bezlepková jídla. Naopak klesá zájem o wi-fi.

Suverénně nejhledanější jsou podniky nekuřácké nebo s nekuřáckou částí a poptávka po nich neustále roste. „Tento trend pozorujeme dlouhohodobě a data z posledních dvou let ho jenom potvrzují. Hosté chtějí nekuřácké podniky, hledanost tohoto parametru u nás vzrostla o 21 %," komentuje data Igor Třeslín z Lunchtime.cz.

jidlo

Druhé nejhledanější byly za uplynulý rok zahrádky, oproti předcházejícímu roku je hledalo o 37 % hostů více. „I tady je znát, že podniky vycházejí přáním hostů vstříc, zahrádky si v posledních letech zařizuje čím dál více podniků, i když úřady k nim nejsou v tomto bohužel příliš vstřícné," vysvětluje Igor Třeslín.

Mnohem překvapivějším trendem je prudce stoupající obliba bezlepkových pokrmů. Tento štítek byl za uplynulý rok třetím nejhledanějším (v předchozím roce byl až na pátém místě), navíc si ho meziročně vyhledalo o 54 % hostů více. Přitom například v Praze vychází této poptávce vstříc jen 12 % podniků.

„Roste počet lidí, kteří přestože musí dodržovat bezlepkovou dietu, chtějí strávit společně s ostatními čas oběda v restauraci – aniž by se museli spoléhat na jídlo donesené z domova. Příčinou, proč lidé častěji vyhledávají jídla bez lepku, je také vyšší pravděpodobnost, že budou vhodná pro některou z nízkosacharidových diet, nebo fakt, že stravovat se bez lepku je módním trendem," říká MUDr. Václava Kunová ze Společnosti pro výživu.

info

Naopak u hostů meziročně klesl zájem o podniky s wi-fi. Dostupnost internetového připojení si zjišťuje třikrát méně hostů než u nekuřáckých prostor, důležitější než wi-fi je pro hosty třeba i možnost vstupu se psy, o dětském koutku nemluvě. „Rozšíření mobilního internetu znamená, že host není závislý na připojení restaurace a vystačí si s chytrým telefonem. Pro představu, podíl restaurací s wi-fi je 81 %. Z internetu se prostě stala standardní služba, která je jaksi automatická, než že by šlo o extra benefit," dodává Igor Třeslín.

Na posledních místech v zájmu hostů se umístily štítky „fair-trade“, „bio“ či „točené nealkoholické pivo“.


Mohlo by vás zajímat

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.