Co musíte vědět o umělých sladidlech

Co musíte vědět o umělých sladidlech

01.08.2012 Ing. Jana Poděbradská

Umělá sladidla jsou chápána dosti rozporuplně. Část veřejnosti je spojuje s nepříznivým vlivem na zdraví a část v nich vidí téměř zázračný prostředek na hubnutí. Podívejme se, jak je to s nimi ve skutečnosti.

 

Umělá sladidla mají poměrně krátkou historii. Sacharin, jako vůbec první umělé sladidlo, vznikl v podstatě náhodou v roce 1879 díky chemikům Remsenovi a Fahlbergovi. Další umělá sladidla vznikla náhodně jako vedlejší produkty a meziprodukty při tvorbě jiných látek.

Jak je správně definovat?

Sladidla jsou látky, které dodávají potravinám sladkou chuť a které nepatří mezi monosacharidy a disacharidy. Vyrábějí se ve formě tablet, kapek nebo sypkých směsí s vysokou sladivostí. Mezi nejznámější a nejpoužívanější sladidla patří aspartam E 951  a sacharin E 954. Umělá sladidla nesmějí být používána pro výrobu potravin pro kojence a malé děti.

sladidla

Hlavní rozdíl

Umělá sladidla nejsou zdrojem žádné energie a neovlivňují glykémii. Chrání před zubním kazem, protože na rozdíl od běžného cukru nepodporují růst bakterií v ústní dutině.

Sladidla jsou všeobecně chápána jako "lehčí" varianta cukru, sladí totiž několikanásobně více. Aspartam je např. 200 krát sladší a sukralóza dokonce 600 krát oproti běžnému cukru. Sladkost sladidla je vyjadřována na sacharóze, která vyjadřuje hodnotu sladkosti 1.

Umělá sladidla by se však rozhodně neměla používat na tepelnou úpravu pokrmů, zvláště pečení. Už při teplotě 30 - 40 stupňů Celsia u nich dochází k rozpadu na jednotlivé složky, které jsou samy o sobě toxické (methanol, fenylalanin).

Kde je můžeme najít?                                                                                                                                                 

Umělá sladidla mají uplatnění  jak v běžných domácnostech, tak i v potravinářském průmyslu při výrobě diabetických nápojů, kompotů, džemů, přesnídávek, žvýkaček a bývají obsaženy i v některých mléčných produktech.

Hubnutí                                                                                                                                                                         

Mnohé vědecké studie prokázaly, že mají přesně opačný účinek, protože v mozku po konzumaci potravin se sladidly vyskočí informace ke zpracování cukru. Cukr však v těle není, a tak mozek vysílá signály, které vyvolají jen další chuť na sladké. Proto umělá sladidla spíše zvyšují chuť k jídlu a zpomalují trávení. 

Odborníci proto doporučují, že pokud si chceme i v době hubnutí osladit život, používejme přírodní sladidla např. stévii, javorový sirup, skořici.

stevie

Zdraví                                                                                                                                                                           

Jestliže přemýšlíte, co je pro vás nejlepší, specialisté doporučují omezit sladké potraviny a ze sladidel upřednostňovat ta na alkoholové bázi (končící slabikou -ol). Jsou sice dražší než sacharin či aspartam, ale na rozdíl od dvou jmenovaných nemají omezenou denní dávku a jsou považované za relativně bezpečné.

Řepný cukr v bílé i tmavé formě však nedoporučují ani lékaři, ani zastánci zdravé výživy. Zdravější variantou je med, ale i ten je poměrně kalorický.

Americký kontrolní úřad již před lety provedl rozsáhlý výzkum, na základě kterého zdokumentoval 92 toxických příznaků organismu při nadměrné konzumaci umělých sladidel. A mezi nejčastější příznaky patřily bolesti hlavy, únava, závratě, zvyšování hmotnosti, deprese, slabost, nespavost. Pozor by si měli dát lidé, kteří trpí fenylketonurií, jelikož aspartam obsahuje fenylalanin.

Diabetes a umělá sladidla

Umělá sladidla jsou ve velké míře užívána především diabetiky.Některé studie však upozorňují, že zvýšený přísun umělých sladidel u diabetiků může vést ke komplikacím cukrovky. Potraviny označované jako DIA však nedoporučují ani lékaři. Sice v sobě nemají žádný cukr, ale obsah tuků je více než sporný.

Umělá sladidla byla a stále ještě jsou důvodem mnohých vědeckých studií. Proto je tedy jen na vás, čím si život budete chtít osladit právě vy. Prozatím bychom se měli řídit zásadou všeho s mírou.


Mohlo by vás zajímat

Nejdřív knedlík, potom svatba

13.06.2014 | Historie knedlíků je dlouhá, i když ne tak, jak by se mohlo díky jejich neotřesitelné pozici v českých kuchyních zdát.

Poradna: Kapří zajímavosti

22.12.2014 | Je lepší kapr bez šupin nebo se šupinami? Pro má být kapr pružný? Jak vybrat kapra z kádě a čeho si při tradičním vánočním nákupu ryby všímat?

Co nevíte o rebarboře

05.06.2014 | Stojí na pomezí mezi ovocem a zeleninou, její části jsou jedovaté, ale přesto patří mezi nejchutnější jarní plodiny.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.