20.07.2015 Mgr. Kateřina Kmecová
Každý jí sníme tři litry ročně, tedy asi 20 kusů. Nedosahujeme tím kvalit rekordmanů ze skandinávských zemí, kteří si troufají na 10 litrů, ale i tak je nejpopulárnější letní pochoutkou. Řeč je o zmrzlině, kterou jsme si tentokrát přizvali k redakčnímu testování.
Hlavním trendem, který výrobci zmrzlin pozorují, je přesun zájmu českých zákazníků od levných polárkových dortů ke kvalitnějším výrobkům. Ovšem i levnější polárkáče i cucy na kládě v čokoládě mají stále svou cílovou skupinu, která na ně nedá dopustit. Náš výběr jsme zúžili na čokoládovou příchuť a sáhli po zmrzlinách, které supermarkety nabízejí pod svou privátní značkou. Tři vzorky byly ve vaničce a třikrát jsme sáhli právě po české zmrzlinové klasice – polárkovém dortu. Rozhodli jsme se tentokrát vyhlásit pořadí v obou kategoriích zvlášť, vzhledem k tomu, o jak rozdílné výrobky se jedná. U vzorků, kde byla k čokoládové přidána ještě jiná příchuť, ochutnávali jsme pouze čokoládovou část. Ale o tom až později…
Pokud se rádi vracíte ve vzpomínkách do dětství, polárkáče jsou ideální volbou, svou tradiční podobu si drží dodnes – na zmrzlinovém „korpusu“ jsou nastříkány tři ozdobné pruhy. Všichni výrobci pak zvolili osobitý bonus: jeden ve formě čokoládových kousků, které vzhledem k nevýrazné chuti samotné zmrzliny příjemně povzbudí. Druzí dva pak vsadili na pruhy čokoládové polevy, které je ale tak zoufale málo, že její funkce je jen a pouze dekorativní. Hlavní překvapení vzešlo právě z této kategorie. Stal se jím dort Penny, který nabídl přesně to, co bychom od zmrzliny čekali – příjemnou smetanovou konzistenci a plnou čokoládovou chuť. To vše za velmi lidových 10 Kč. Druhé dva vzorky byly nejen dražší, ale také chuťově o poznání slabší, postrádali jsme u nich především větší průbojnost čokolády.
Vzhledem k pověsti polárkáčů bychom čekali, že krémy ve vaničce je budou cenově výrazně převyšovat. Ovšem pokud si přepočítáme cenu u všech výrobků na 1 l, jsou vzorky Kaufland a Tesco jen o 10, respektive 11 korun, dražší než vzorek Albert a zmrzlina Ballino nás vyjde dokonce o 16 Kč levněji. A chuťový zážitek, zejména u vítěze kategorie, to je zcela jiná písnička. Poctivá zmrzlina, vylepšená o kousky čokolády, za kterou by se nemuseli stydět ani výrobci prodávající své produkty za dvojnásobnou cenu.
Ovšem aby vše nebylo jen čokoládově sladké… Asi není sporu o tom, že pokud si kupujeme čokoládovou zmrzlinu, je to proto, že je naše oblíbená a nemáme zájem ji kombinovat s jinými příchutěmi. Ovšem dva výrobci vám s čokoládovou naservírují i zmrzlinu smetanovou, ať se vám to líbí, nebo ne. A ještě vám je pěkně promíchají, takže se smetanové budete se svou lžičkou vyhýbat jen velmi obtížně...
V případě vzorku Ballino bychom ještě přimhouřili oči, neboť na obale je uvedeno „chocolate and cream“, ačkoli krabička svou hnědou barvou a výraznými kousky čokolády jednoznačně čokoládové balení připomíná. A ani z popisu na zadní straně „kakaová zmrzlina s rostlinným tukem, smetanou a mléčnou čokoládou“ o moc blíže k pravdě nebudete. Ovšem pokud jde o vzorek Tesco, jde prostě o jedno velké čokoládové zklamání. Ne snad ze samotné chuti zmrzliny, ale z faktu, že nás i zde čeká zmrzlina vypadající jako trochu vybledlá zebra. Pokud si kupuji „chocolate“ zmrzlinu, mám celkem jasná očekávání, co najdu uvnitř. A pruhovaná zmrzlina to rozhodně není.
A výsledek? Možná pro někoho překvapivě, ale i na privátních značkách si můžete pochutnat. S čistým svědomím můžeme říct, že námi zakoupené vzorky nejsou o nic horší než zmrzliny ve srovnatelných cenových kategoriích prodávané pod značkami jednotlivých výrobců. A na vítězích obou kategorií si prostě a jednoduše pochutnáte.
Vítězem redakčního testování se stal Zmrzlinový dort Penny:
15.03.2024 | Na českém trhu je známe spíš pod označením krabí tyčinky, nicméně existují i surimi z ryb, krevet, či krabích klepet. Jen se k nám moc nedovážejí. Jak obecně ale poznat kvalitu tohoto typu sortimentu? Testovali jsme…
07.06.2023 | Při testování ovocných jogurtů se obvykle zaměřujeme na podíl ovocné složky, každý z nás si chce přece užít poctivou ovocnou nálož. Je tu však ještě další kritérium, které by mělo spotřebitele vést k výběru, a to množství laktobacilů a streptokoků v jogurtech. Právě jejich poměr totiž ovlivňuje výslednou chuť.
28.02.2024 | Na Potravinářskou komoru České republiky jsme pozvali přední české mlékárenské odborníky jak z průmyslu, tak z akademické sféry, a požádali je, aby pro vás otestovali ve speciálním testu širokou paletu bílých jogurtů a zakysaných smetan prodávaných na českém trhu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.