25.10.2021 Jana Čiháková, shutterstock
Dochází vám inspirace v kuchyni? Přicházíme právě včas s netradičními, ale výtečnými recepty. Dejte si hummus, připravte karbanátky z červené čočky, vsaďte na tradiční staročeský recept - houbového kubu, nebo se pusťte do jehněčího.
Budete potřebovat
200 g bio cizrny nebo 1 konzervu sterilované cizrny (například Biolinie), 2 utřené stroužky česneku, 3 polévkové lžíce tahini (sezamového másla), 3 lžíce citrónové štávy, olivový olej extra panenský, čerstvé lístky máty, sůl, sójovou omáčku
Postup
Použijete-li suchou cizrnu, je potřeba ji propláchnout a namočit ideálně přes noc (alespoň 12 hodin). Vodu z namočené cizrny slijte a vařte ji v nové vodě asi 60 minut, dokud nezměkne. Správně uvařenou cizrnu poznáte tak, že ji lehce rozmáčknete mezi prsty.
Pokud použijete cizrnu sterilovanou, nasypte ji do mixéru i s trochou nálevu. Přidejte Tahini, citronovou šťávu, olivový olej, česnek a mixujte, dokud není pomazánka hladká. Dochuťte solí.
Pomazánka je velice variabilní, a tak ji můžete ochutit třeba římským kmínem, uzenou paprikou, smaženou cibulkou nebo pečenou řepou. Hummus podávejte s pita chlebem nebo čerstvým kváskovým chlebem a zeleninovým salátem.
Budete potřebovat
100 g vařené loupané červené čočky v bio kvalitě, 2 lžíce špaldové celozrnné jemně mleté bio mouky, 1 lžíci řepkového oleje, 4 jarní cibulky, stroužek česneku, 1 mrkev, 1 vejce, 2 lžíce kukuřičné strouhanky, sůl, pepř, majoránku + zeleninový salát k podávání
Postup
70 g červené čočky uvařte podle návodu. Cibulku a česnek nakrájejte nadrobno. Mrkev nastrouhejte. Vše smíchejte spolu s vejcem, strouhankou, vařenou čočkou a moukou. Dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Nechte chvíli odstát. Tvořte placičky, které restujte na oleji z obou stran na nepřilnavé pánvi dozlatova. Podávejte se zeleninovým salátem.
Budete potřebovat
400 g krup v bio kvalitě, 650 g čerstvých hub, 100 ml oleje, 2 cibule, 5 stroužků česneku, majoránku, sůl, pepř, kmín
Postup
Kroupy dobře propláchněte a namočte přes noc. Pokud máte sušené houby, namočte je minimálně na 5 hodin. Kroupy uvařte podle návodu na obalu. Na pánvi osmahněte dozlatova nadrobno nakrájenou cibulku, přidejte kmín, houby a krátce poduste. Nakonec přidejte utřený česnek, čerstvě nadrcený pepř, majoránku a osolte. Směs smíchejte s uvařenými kroupami a vložte do tukem vymazaného pekáče. V troubě zapékejte na 170 °C cca 20 minut.
Budete potřebovat
600 g jehněčího masa z bio chovu, 400 g sterilovaných rajčat, 3 lžíce oleje, 3 cibule, 1 česnek, 1 lžíce medu, sůl, koriandr, kůra z jednoho citrónu, 1 lžíce citrónové šťávy, 300 ml vody
Postup
Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte med a nechte zkaramelizovat. K cibuli vložte maso a za stálého míchání jej opečte. Přidejte sekaná rajčata, mořskou sůl, citrónovou kůru a šťávu. Za občasného míchání duste zakryté poklicí.
Když je maso částečně měkké, přidejte utřený česnek a koriandr. Zvolna společně duste doměkka. Podle potřeby podlévejte vodou, avšak ne příliš, omáčka se již nezahušťuje. Podávejte s rýží, pohankovým rizotem či bulgurem.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.