Dali byste si zmrzlinu s příchutí vepřového?

Dali byste si zmrzlinu s příchutí vepřového?

21.04.2018 ČTK/The Daily Telegraph

Dva francouzští farmáři přišli s revolučním gastronomickým výtvorem, který bude výzvou i pro ty nejdobrodružnější gurmány - zmrzlinou s příchutí vepřového bůčku, k níž je inspirovala tradiční francouzská pomazánka rillette.

Patrice Riauté s manželkou Catherine z Parcé-sur-Sarthe v severozápadní Francii tvrdí, že jejich nová galská zmrzlina rillette je už nyní hitem mezi místními obyvateli a například jídelna místní školy si objednala 500 porcí této růžové mražené pochoutky, napsal list The Daily Telegraph.

Farmářský pár původně vymyslel nezvyklou příchuť zmrzliny jako malý žertík na lokální festival Printemps des Rillettes (jaro s rillettes), který se každoročně pořádá na počest místní speciality, jež připomíná paštiku, a pravidelně se během něj vyhlašují nejlepší produkty.

"Podívali jsme se na pravidla soutěže a řekli jsme si: 'A proč ne zmrzlinu s příchutí rillette?'" tvrdí pan Riauté.

Pro novátorský přístup ale měli ještě jeden, dosti naléhavější důvod. Na francouzské mléčné farmáře v posledních letech těžce dolehla mléčná krize, která snížila jejich příjmy ze surového mléka. A proto se manželé rozhodli myslet netradičně a vytvořit produkt, který by jim zvýšil zisky.

"Poslední tři nebo čtyři roky nás opravdu hodně trápí mléčná krize. A teď jsme našli novou inspiraci, jak zhodnotit svou profesi," řekl pan Riauté.

Pokud mléko zpracují na zmrzlinu, je zisk o více než třetinu vyšší, než když pošlou mléko distributorovi. Pár nyní nabízí přes 80 různých příchutí zmrzliny; tu s příchutí rillette začal odebírat i místní supermarket a dvě restaurace.

"Zdá se, že to funguje," řekla paní Riautéová. "Lidem evidentně chutná, protože je z ní výrazně cítit rillette." Podle jejího manžela je zmrzlina velmi lehká. "Lidé jsou příjemně překvapení. Sice nejprve váhají, jestli ji mají ochutnat, ale jakmile to zkusí, okamžitě jim zachutná."

Zmrzlinu dělají z rillette, cukru, vajec a mléka, a nejlépe prý chutná s aperitivem.

Rillette se tradičně připravuje z jemně nasekaného bůčku nebo tučnějšího plecka, které se pomalu vaří v sádle, než se zpracuje na pastu. Existují také alternativy připravované z kachního či králičího masa, z lososa nebo tuňáka.


Mohlo by vás zajímat

BURČÁK JE TADY! NENALEŤTE ALE NEPOCTIVCŮM A CHTĚJTE ZÁRUKU ČESKÉHO VÝROBKU

09.08.2024 | Letos si burčák užíváme podstatně dříve. Podle vyjádření Svazu vinařů zhruba o 20 dní. Jako burčák se smí na českém trhu ALE označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt, což někteří prodejci nedodržují. Jak jim nenaletět?

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

JAKO OD PROFÍKA: POTĚŠTE SVÉ BLÍZKÉ DOMÁCÍ TOČENOU ZMRZLINOU

24.07.2024 | Domácí zmrzlina z kvalitních surovin a kontrolovaným obsahem cukru je jedním z nejatraktivnějších doplňků nejen letních zahradních a grilovacích party. Prosté zmrazení promíchaných surovin však nepřináší kýžený výsledek. Proto jsou v oblibě domácí výrobníky, které umožňují výrobu nadýchané zmrzliny nebo sorbetu. Jednu z nejatraktivnějších letošních novinek představuje zmrzlinovač Cuisinart ICE48E, s jehož pomocí lze v domácích podmínkách snadno připravit točenou zmrzlinu jako od profesionálů i další mražené dezerty.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.