28.04.2021 Jana Čiháková
Připomenout si kulinářské zážitky z dovolené nebo jen ozvláštnit letní domácí jídelníček je možné s pokrmy z mořských plodů. Kalamáry, chobotnice, krevety či mušle vyžadují rychlou a přitom důkladnou tepelnou úpravu. K dosažení dostatečné teploty doporučují odborníci tepelnou úpravu grilováním.
1.) Pečlivě vybírejte suroviny, důležitá je jejich čerstvost. Nakupujte ve specializovaných obchodech nebo velkoobchodech, kde je zaručena kvalita prodávaného. Při výběru se řiďte také čichem, neboť mořské plody nesmí zapáchat!
2.) Pozor na potravinové alergie! Mořské plody mohou u některých citlivých osob vyvolat alergické projevy.
3.) Mořské plody nevyžadují přílišné kořenění, které by jen zastřelo jejich vlastní chuť. Ideální je směs čerstvých bylinek, česneku a olivového oleje.
4.) Lze použít také marinádu – viz recept níže.
5.) Grilujte na rozžhavených briketách zprudka a co nejrychleji podle druhu masa.
6.) Chobotnice je lepší předem minimálně hodinu předvařit a poté grilovat jen velmi krátce, aby maso neztratilo křehkost.
7.) Ke grilování používejte speciální grilovací koše. Pokud je nemáte, lze je nahradit běžně dostupnými hliníkovými grilovacími tácky.
8.) Dbejte také na výběr vhodné, spíše lehčí přílohy. Ideální jsou např. saláty ze syrové zeleniny a čerstvé pečivo.
Jednoduchá marináda:
MARINOVANÉ GRILOVANÉ KREVETY
Jednoduchá marináda dodá krevetám chuť, kterou si zamilujete.
Ingredience:
Postup:
Do velké mísy dejte olivový olej, česnek, rajčatové pyré, vinný ocet, bazalku, sůl a pepř. Přidejte krevety a dobře promíchejte. Zakryjte mísu a nechte půl hodiny až hodinu v chladu. Během této doby jednou či dvakrát promíchejte, aby se krevety pokryly marinádou.
Gril rozehřejte na střední teplotu. Krevety napíchejte na špíz.
Krevety grilujte 2-3 minuty z každé strany, dokud nedostanou krásnou barvu.
Ingredience:
Postup:
Do mísy nalijte studenou vodu, přidejte cukr a sůl, pořádně rozmíchejte. Vložte krevety a nechte v chladu 30 minut.
Smíchejte oregano, uzenou papriku, tymián, chilli a lžičku soli ve velké míse. Vložte okapané krevety a zakapejte olivovým olejem. Řádně promíchejte, aby se koření dostalo ke všem krevetám. Nechce odpočinout na 15 minut.
V malém rendlíku rozpusťte máslo, jakmile začne syčet, přidejte třený česnek a vypněte sporák. Dobře rozmíchejte. Nejsnazší je připravit krevety v grilovacím koši nebo je lze připravovat jako špízy.
Grilujte krevety na grilu rozpáleném na vysokou teplotu, dokud nejsou pěkně růžové.
Podávejte s dobrým pečivem a česnekovým máslem.
Zdroj Svět potravin (2010), foto archiv a shutterstock
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.