Detox? Nutnost nebo jen módní

Detox? Nutnost nebo jen módní "výstřelek"?

13.04.2021 Jana Čiháková

Detoxikace se stala „povinnou“ jarní vášní. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby řada doporučení od samozvaných guru na zdravou životosprávu nezacházela do extrému a nepřipomínala spíš recept na to, jak si účinně ublížit.

Úvodem je nutné zmínit, že lidské tělo je toxinům vystavováno denně. Přijímá je z léků, životního prostředí, z konzumace vysoce průmyslově zpracovaných potravin, alkoholu, i z vlastních procesů. Je ale také přizpůsobeno tomu, aby tyto látky umělo zpracovávat. Proto bylo vybaveno játry a ledvinami a také vylučovacími orgány, kůží a plícemi.

Podle mnohých (především reklamních) tvrzení to ale nestačí. Oblíbeným argumentem bývá, že čistící orgány jsou přetěžovány a detoxikace ideálně pomocí některého zázračného a předraženého doplňku stravy je jedinou všespásnou cestou, abychom se neotrávili. Odborná veřejnost se ale shoduje na názoru, že pokud člověk konzumuje vyváženou stravu, ze které přijímá optimální množství makronutrientů, vitamínů, minerálních látek – živin, pro správné fungování, je jakákoli detoxikace zbytečná.

Když se tělo tráví samo…

Tělo samozřejmě může mít tyto funkce snížené, dochází k tomu však ve výjimečných situacích. Ke zvýšené hladině toxicity může přispět disbalanc, či snížená funkce zažívacích procesů, pomalý tračník, oslabená funkce jater a ledvin a dalších detoxikačních orgánů. V těchto situacích obvykle dochází k množení bakterií a kvasinek. Pokud se jich nachází mnoho v trávicím traktu, začnou se proměňovat v takzvané reaktivní sloučeniny a dochází k procesu „autointoxikace“, kdy kvasinky zlikvidují imunitní buňky, což ještě více podpoří invazi toxinů. Nicméně, pokud by v těle k něčemu takovému došlo, bylo by to patrné i podle jiných symptomů. Navíc jde o stavy, které by měly být napravovány výhradně pod lékařským dohledem, takže ani v těchto případech jarní detoxikace smysl nemá.

Jíst dobře, to je oč tu běží

I v potravinách se nacházejí mikrobiální toxické látky a s radostí se používají k vyděšení veřejnosti. Tyto „bububu“ akce většinou pocházejí přímo od výrobců zázračných detoxikačních produktů a propagátorů pochybných metod. Zmiňují se zemědělské postřiky, antibiotika v zemědělských chovech aj., nicméně je nutné zmínit přísnou evropskou legislativu, která nás před případným nebezpečím chrání.

Větší hrozbou je alkohol, kterému se naopak Češi extrémně nevyhýbají. Ten se v játrech nejprve přemění na toxický acetaldehyd, nadále je zapotřebí enzymu, který tuto reakci katalyzuje – dehydrogenázy, ale ani její rezervy nejsou nevyčerpatelné, nemluvě o zvýšení náporu na játra, která skutečně nemusejí vše zcela dobře stíhat. Nicméně, i pokud patříte do skupiny spotřebitelů, kteří holdují alkoholu ve velké míře, patrně vás žádný jarní detox nespasí, i zde se jeví jako jediná správná varianta radikálně změnit životní styl a vyhnout se příčině toxicity, tedy alkoholu.

Chcete jít do rizika?

„Třeba upozornit spotřebitele na to, že detoxy jsou typické tím, že jsou často velmi nekompromisní, a především výrazně omezující některou ze složek běžné stravy. Velmi problematická pak může být taková „ozdravná“ kúra pro osoby vyžadující skutečně vyváženou stravu. Patří mezi ně například diabetici, osoby trpící jaterním onemocněním či onemocněním ledvin. Mezi rizikové skupiny patří také ženy, které se pro detox rozhodnou ještě v době kojení, případně dívky trpící poruchou příjmu potravy. Obecně pak lze říci, že mnoho lidí se do extrémních změn stravování vrhá, aniž by tušili, jaký je jejich zdravotní stav a zda jim plánovaná změna nemůže spíše uškodit,“ říká odborná konzultantka na zdravou výživu z Centra Petra Havlíčka Adela Skoupá.

Ze zdravotního hlediska mohou být nebezpečné očistné kúry i pro zdravého jedince, a to v případě, že metody radikálně omezují některou z běžných složek stravy (maso, živočišné produkty, obiloviny a produkty z nich apod.), případně většinu z nich. Extrémní detox v délce několika týdnů je rizikem ztráty základních živin. Nemluvě o to, že některé kúry jsou zaměřené také na zařazení preparátů, které mají projímavý účinek za účelem zvýšení čistícího efektu. Projímadla logicky způsobují dehydrataci a ztrátu elektrolytů kontrolujících rovnováhu vody v těle. Při nedostatku vody se zahušťuje i krev, která v těle následně obtížně cirkuluje. Trpí tím všechny orgány a také se zvyšuje zátěž srdce a mozku, zvyšuje se riziko trombózy a infarktu.

Detox jako špatná cesta vysněné postavě

Mnoho lidí volí radikální detox jako předskokana před zahájením hubnutí. Úskalí je ovšem v tom, že vesměs všechny očistné kúry výrazným způsobem snižují bazální metabolismus, což je značně kontraproduktivní. Organismus je během extrémního detoxu vystavován permanentní hladovce, kdy jídlo obvykle nahrazují nápoje (například voda s citronem, javorovým sirupem a chilli). Zareaguje proto po svém, nastolí pohotovostní režim a zpomalí funkce. V důsledku toho sice na nějaký čas zhubnete, nicméně po přechodu na obvyklý jídelníček se shozené kilogramy zase rychle vrátí zpátky, často i s nějakým bonusem navíc. Krom toho budete po dobu kůry pociťovat únavu, bolesti hlavy, návaly nezvladatelného hladu, případně potíže se stolicí nebo dýcháním.

Když si nemůžete pomoct

„Pokud přece jen z nějakého důvodu k detoxu přistoupíte, pak jen na pár dnů. Jídelníček je vhodné odlehčit omezením jednoduchých cukrů a nezdravých tuků. Ledvinám, potažmo celému tělu prospějete omezením soli. Naopak navyšte podíl ovoce a zeleniny tak, jak je příroda přirozeně s nástupem teplejších měsíců nabízí. Hlídejte si pitný režim, preferujte obyčejnou nebo lehce mineralizovanou vodu. Sáhněte po bylinkách, které podpoří tělu vlastní očistnou funkci. V případě, kdy se tímto způsobem během roku nechováte, můžete pár dnů skutečně výrazněji pociťovat jakési detoxikační změny. Vrátíte-li se ale po uplynutí „řízeného“ detoxu zpět k zaběhlým nešvarům, jsou jakékoli očistné kúry úplně k ničemu,“ vysvětluje Mgr. Skoupá.

Mnohem větší smysl však dává zkusit příliv toxinů mírnit, než ho pak s nemalým úsilím a za nemalé peníze zkoušet z těla dostat. Jak úpravou jídelníčku, tak pravidelným pohybem a vydatným spánkem. Z mnohačetných výzkumů se ukázalo, že i vysoká hladina stresových hormonů dokáže změnit prospěšné detoxikační procesy ve škodlivé. Tím se podpoří množení toxinů, např. volných radikálů. Ty mohou být příčinou zdravotních problémů a mohou vést ke vzniku vážných nemocí. Ochranou, která zamezí nepříjemnostem a zdravotním komplikacím, je snažit se vyhýbat stresorům, případně do svého programu zařadit více relaxačních metod.

Text Lea Raif a Jana Tobrmanová Čiháková, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

Pesto není jen směsí zdravých bylinek: Nyní po jeho konzumaci skončilo v nemocnici pět osob

12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.